Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
Βίντεο:
cerondeibert.jpg
Ο Ρον Ντίμπερτ, διευθυντής του Citizen Lab.

O διευθυντής του Citizen Lab μιλάει αποκλειστικά στο inside story για τις παρακολουθήσεις

Σε μία αποκλειστική για την Ελλάδα συνέντευξη, ο Ρον Ντίμπερτ, διευθυντής και συνιδρυτής του Citizen Lab του Τορόντο –που βεβαίωσε ότι το κινητό του Θανάση Κουκάκη είχε μολυνθεί με το Predator– μιλά εφ' όλης της ύλης.
Ο Ρον Ντίμπερτ, διευθυντής του Citizen Lab.

Το 2001, όταν ο νεαρός Ρον Ντίμπερτ είχε μόλις γίνει μόνιμος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, αποφάσισε να στήσει ένα εργαστήριο, που θα το ονόμαζε Citizen Lab, για να μελετά την ασφάλεια του διαδικτύου, να εντοπίζει τις ψηφιακές απειλές κατά μελών της κοινωνίας των πολιτών και να παρακολουθεί την εξάπλωση της βιομηχανίας λογισμικών κατασκοπίας (spyware). Με μία μικρή τότε ομάδα ερευνητών τεχνολογίας και επιχορήγηση 250.000 δολαρίων από το Ford Foundation, ξεκίνησε αυτό που ονόμαζε χαριτολογώντας το «CSI του ίντερνετ». Τότε μάλλον δεν γνώριζε ούτε ο ίδιος πόσο σημαντικό θα γινόταν το έργο του Citizen Lab, που τα τελευταία χρόνια έχει εδραιώσει τη φήμη του ως παγκόσμιου ηγέτη στον αγώνα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τη διατήρηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον ψηφιακό κόσμο.

Κάποιες από τις μεγάλες επιτυχίες που έχει σημειώσει η ομάδα του Citizen Lab
  • Αποκάλυψε τεράστια δίκτυα ηλεκτρονικής κατασκοπίας που έθεσαν σε κίνδυνο χιλιάδες υπολογιστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Δαλάι Λάμα και των Ηνωμένων Εθνών.
  • Έριξε φως στον αυξανόμενο αριθμό δυτικών εταιρειών που παρέχουν ψηφιακό κατασκοπευτικό λογισμικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη