Ο παρολίγον πρόεδρος Χόφερ

O Aλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν είναι πρόεδρος της Αυστρίας για μόλις 30.863 ψήφους καθώς την τελευταία στιγμή οι Αυστριακοί είπαν “όχι” στην λαϊκιστική ακροδεξιά του Νόρμπερτ Χόφερ. Γιατί είχαν τόση σημασία αυτές οι εκλογές που δίχασαν τη χώρα;
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Κανένας Ναζί στο αυτοκρατορικό παλάτι Hofburg. [JOE KLAMAR / AFP]

Αυτές οι εκλογές μοίρασαν την Αυστρία ακριβώς στα δύο: 50,3% για τον 72χρονο Πράσινο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, 49,7% για τον 45χρονο Νόρμπερτ Χόφερ, εκείνον που στον πρώτο γύρο έκανε την έκπληξη αποσπώντας 35,1% των ψήφων –με τον Μπέλεν να παίρνει τότε 21,3%. Φαίνεται ότι μέσα σε μια εβδομάδα ενεργοποιήθηκαν όλες οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να μην εκλεγεί ο Χόφερ. Γιατί ανησύχησαν τόσο πολύ οι δημοκράτες Αυστριακοί (και οι Ευρωπαίοι που παρακολουθούσαν με αγωνία); Επειδή ο Χόφερ είναι τοποθετημένος πολύ πιο δεξιά από ό,τι αφήνει να φανεί.

 

Πόσο δεξιά ακριβώς;

Στις 2 Μαρτίου 1971 έρχεται στη ζωή το παιδί μιας μεσοαστικής αυστριακής οικογένειας από το Μπούργκενλαντ, το φτωχότερο κρατίδιο της Αυστρίας, που συνορεύει με την Ουγγαρία. O πατέρας της οικογένειας είναι διευθυντής στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Πίνκαφελντ και μέλος του αυστριακού Λαϊκού Κόμματος. H μητέρα εργάζεται περιστασιακά και ασχολείται με το νοικοκυριό.

Το παιδί των Χόφερ γεννιέται στο “σύνορο των δύο ιδεολογικών κόσμων”, εκεί όπου συναντιέται το δυτικό με το ανατολικό μπλοκ, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Θα πάρει το όνομα Νόρμπερτ και αφού τελειώσει το σχολείο θα φοιτήσει στην τεχνική σχολή αεροπορικής τεχνολογίας του Άιζενστατ. Στα 20 θα υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στα σύνορα με την Ουγγαρία. Ένα ατύχημα που θα πάθει σε πτώση με αλεξίπτωτο το 2003 θα του αφήσει ένα σοβαρό τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.