Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
cebanksyukraine000_32nr9n9.jpg
Έργο του Banksy πάνω σε αντιαρματική κατασκευή στο Κίεβο. [SERGEI SUPINSKY/AFP]

Μπάνκσι στην Ουκρανία: Η ανυπότακτη τέχνη που δίνει ελπίδα

Τα έργα τέχνης του Μπάνκσι στην Ουκρανία στρέφουν το βλέμμα μας στην καταστροφή που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Αλλά χαιρετίζονται επίσης ως σύμβολα του ασυμβίβαστου πνεύματος της χώρας.
Έργο του Banksy πάνω σε αντιαρματική κατασκευή στο Κίεβο. [SERGEI SUPINSKY/AFP]

Η τέχνη, σε όλες τις μορφές της, ήταν πάντα ένα ισχυρό μέσο αναπαράστασης, αντίστασης και μνήμης του πολέμου. Και ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δεν διαφέρει, με τους καλλιτέχνες να απαντούν δυναμικά στη ρωσική επιθετικότητα μέσω μιας έκρηξης έργων τέχνης που εφιστούν την προσοχή και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού και πολιτισμού.

Ένας χείμαρρος έργων τέχνης έχει αναρτηθεί στο Instagram και στο Twitter. Ορισμένα από τα έργα αυτά αναπαριστούν τη θλίψη και το τραύμα, ενώ άλλα αντανακλούν «τη φωτιά της ελπίδας και της ανυποχώρητης στάσης που συνοδεύει μια τέτοια τραγωδία».

Στην προσπάθεια αυτή έχουν συμμετάσχει και διεθνείς καλλιτέχνες. Στις 11 Νοεμβρίου, ο καλλιτέχνης του γκράφιτι Μπάνκσι δημοσίευσε στο Instagram την εικόνα μιας γυμνάστριας που στηρίζεται ανάποδα στα δυο της χέρια, και είναι ζωγραφισμένη στην πλευρά ενός κτιρίου που καταστράφηκε από βομβαρδισμούς στη Μποροντιάνκα της Ουκρανίας.

Image
ukrainebanksy000_32ne2gg.jpg
Παιδιά κοιτάζουν ένα γκράφιτι του Μπάνκσι στον τοίχο ενός κατεστραμμένου κτιρίου στην Μποροντιάνκα, κοντά στο Κίεβο, στις 12 Νοεμβρίου 2022. [GENYA SAVILOV/AFP]

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μπάνκσι επιβεβαίωσε ότι ήταν υπεύθυνος για άλλα έξι έργα τέχνης στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ένα από τα οποία φαινόταν να στοχεύει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, απεικονίζοντάς τον να πέφτει από λαβή ενός παιδιού σε αγώνα τζούντο. Δεν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη