Η “μακεδονική” ταυτότητα γίνεται ξανά εργαλείο των πολιτικών στην ΠΓΔΜ

Η ακυβερνησία που ταλαιπωρεί την ΠΓΔΜ εδώ και τέσσερις μήνες αποδίδεται στη διαμάχη των δύο εθνοτήτων που απαρτίζουν τον πληθυσμό της χώρας: Σλαβομακεδόνων και Αλβανών. Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει χρησιμοποιείται ακόμα και η διαφωνία με την Ελλάδα για το όνομα. Τα κόμματα δεν πείθουν όμως ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι της κρίσης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Διαδήλωση ενάντια στην καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ, μπροστά από το άγαλμα του Βούλγαρου Γκότσε Ντέλτσεβ, που θεωρείται από τους κατοίκους της χώρας πατέρας του «Μακεδονικού εθνικισμού». [Robert Atanasovski/AFP]

«Πραγματικά, είναι τελείως τρελό. Αν ρωτήσεις μερικούς από τους παριστάμενους στην τύχη, οι περισσότεροι δεν θα ξέρουν γιατί διαμαρτύρονται. Θα σου πουν ότι προστατεύουν τη χώρα από εκείνους που θέλουν να την κατακτήσουν. Αν ρωτήσεις όμως ποιοι είναι αυτοί, δεν θα ξέρει κανείς! Είναι σαν να έχουμε έναν φανταστικό εχθρό», μας λέει η Μαρί Τζορντάνοβσκα, δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στα Σκόπια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Σκοπιανοί εξεγείρονται. Πριν από έναν χρόνο, περίπου τέτοιες ημέρες, οι φοιτητές και η νεολαία της μικρής χώρας που εμείς λέμε κάπως και οι κάτοικοί της κάπως αλλιώς, ξεχύνονταν επί σειρά ημερών στους δρόμους, όχι μόνο της πρωτεύουσας αλλά και περισσότερων από 12 άλλων πόλεων. Διαδήλωναν κατά της διεφθαρμένης κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά και κατά του προέδρου, Γκιόργκε Ιβάνοφ, που είχε παραχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες χάρη σε περισσότερους από 50 βουλευτές, οι οποίοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες περί διαφθοράς.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.