Τοπική αυτοδιοίκηση και «λαός» ματαίωσαν την επένδυση της Bosch-Πίτσος

Ποιος τράβηξε την πρίζα της Πίτσος και δεν έγινε ποτέ η επένδυση των 60 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του παλιού της εργοστασίου; Και τι σχέση έχει η Siemens με την υπόθεση; Μία απίστευτη ιστορία τοπικών λεονταρισμών και παραλογισμού και η επόμενη μέρα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Εκθεσιακό κέντρο της Πίτσος. [pitsos.gr]

Το 2009 η γερμανική εταιρεία BSH (Bosch und Siemens Hausgeraete GmbH), που έχει θυγατρική στην Ελλάδα την BSH Hellas (πρώην Πίτσος, που ιδρύθηκε το 1865), αποφασίζει να προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας για τα ελληνικά δεδομένα επένδυση στη χώρα μας.

Η επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ που είχαν εγκρίνει τα κεντρικά, είχε στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου, με την παραγωγή 300.000 οικιακών συσκευών και συγκεκριμένα κουζινών ετησίως.

Πώς θα γινόταν αυτό; Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο που είχε εγκριθεί, με:

  • τη μετεγκατάσταση εκτός Αθηνών του εργοστασίου της πρώην Πίτσος (η οποία πέρασε στον έλεγχο της BSH το 1977) και
  • τη συγκέντρωση όλων των δραστηριοτήτων της εταιρείας, δηλαδή εργοστασίου, κέντρου διανομής/logistics, γραφείων και χώρων πώλησης, στον νέο αυτό χώρο.

Ο χρονικός ορίζοντας που είχε τεθεί ήταν να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013.

Το deadline όμως εξέπνευσε και η μεταφορά του εργοστασίου από τον Ρέντη, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα, στη Μαγούλα όπου είχε βρεθεί το οικόπεδο και είχε υπογραφεί και προσύμφωνο για την αγορά, δεν έγινε.

Αυτό που φοβούνται τώρα πολλοί –όχι άδικα μετά την πρόσφατη απόφαση της εταιρείας να μειώσει την παραγωγή του εργοστασίου του Ρέντη και του προσωπικού μέσου του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου– είναι ότι η BSH (η οποία ελέγχεται πλήρως πλέον από την Bosch μετά την αποχώρηση της Siemens το 2014) θα κατεβάσει τον διακόπτη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στο τέλος του 2018.

Μέχρι στιγμής η διοίκηση της BSH έχει αποφύγει να μιλήσει ξεκάθαρα για το θέμα. Όμως η ανακοίνωση που εξέδωσε στις 19 Οκτωβρίου, μετά και τη δημοσιότητα που πήρε το πρόγραμμα της εθελουσίας (ολοκληρώθηκε στις 10/11), δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η BSH (πρώην Πίτσος) «τρέχει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Έχουν προηγηθεί ήδη τρία, τα τελευταία έξι χρόνια: το πρώτο το 2011, το δεύτερο το 2013 όταν σταμάτησε η παραγωγή ψυγείων και το τρίτο στο τέλος του 2014.

Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά στο τρέχον –τέταρτο– πρόγραμμα εθελουσίας. Κι αυτή είναι ότι συνοδεύεται από μείωση της παραγωγής, από τις 210.000 κουζίνες που παράγει σήμερα το εργοστάσιο στο Ρέντη, σε μόλις 140.000 το 2018, όπως είπαν στο inside story εργαζόμενοι του εργοστασίου. Κάτι που επιβεβαιώνει εμμέσως η ελληνική θυγατρική.

Στην ανακοίνωσή της, αν και δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη κλείσιμο, διακοπή, λουκέτο, σημειώνει πως «πρόθεσή της είναι να προχωρήσει σε προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας στην Αθήνα, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της τουλάχιστον έως το τέλος του 2018».

Για τις εξελίξεις είχαν προειδοποιήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι το Σωματείο Εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, που απέστειλαν επιστολές προς τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως οδηγείται σε λουκέτο η εργοστασιακή μονάδα.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Το 2009 η BSH αποφασίζει πως για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής της στην Ελλάδα, θα πρέπει να μετεγκατασταθεί το εργοστάσιο που διαθέτει στη χώρα εκτός Αθηνών. Στόχος των κεντρικών είναι η ελληνική μονάδα παραγωγής να είναι περισσότερο εξαγωγική και προσαρμοσμένη στη νέα δομή παραγωγής του ομίλου.

Με την κίνηση αυτή, εμμέσως πλην σαφώς, η BSH το 2009 φαίνεται να δεσμεύεται για μακροχρόνια διατήρηση στην Ελλάδα της παραγωγής και των θέσεων εργασίας, οι οποίες το 2011 ήταν 700 (400 άτομα στο εργοστάσιο, 140 στην εξυπηρέτηση πελατών, 120 στις πωλήσεις και 40 στα logistics). Σήμερα οι εργαζόμενοι είναι 493.

Με βάση αυτό το business plan, βρέθηκε το 2010 ο κατάλληλος χώρος, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στη Μαγούλα. Επρόκειτο για το οικόπεδο της ΤΙΤΑΝ, έκτασης 220 στρεμμάτων που γειτνιάζει ανατολικά με το Θριάσιο Νοσοκομείο Ελευσίνας. Το μόνο που έπρεπε να γίνει για να υλοποιηθεί το επόμενο βήμα της αγοράς του οικοπέδου και της έναρξης της επένδυσης, ήταν η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ).

Στη νέα θέση θα συγκεντρώνονταν όλες οι δραστηριότητες: από την Κηφισιά (χώρος πώλησης), τον Ασπρόπυργο (logistics) και τον Ρέντη (εργοστάσιο).

Τον Ιούνιο του 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαγούλας εγκρίνει κατά πλειοψηφία με ψήφους 9 έναντι 3 την ανάρτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Δήμου Μαγούλας.

Η «συνέχεια του κράτους»

Την 1η Φεβρουαρίου του 2011 και αφού είχε προηγηθεί η συνένωση του Δήμου Ελευσίνας με τον Δήμο Μαγούλας, τίθεται προς έγκριση η λήψη νέας απόφασης για την τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου, που να αφορά τόσο στη δημοτική ενότητα Ελευσίνας όσο και στη δημοτική ενότητα Μαγούλας, έτσι ώστε ο Οργανισμός Σχεδίου Αθήνας να εξετάσει πλέον ενιαία τον Δήμο Ελευσίνας. Ακολουθεί ψηφοφορία και 24 μέλη τάσσονται υπέρ της πρότασης.

Τη συγκεκριμένη πρόταση για αλλαγή χρήσης γης, η οποία έδινε μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα για εγκατάσταση βιομηχανιών-βιοτεχνιών χαμηλής και μέσης όχλησης (κατηγορία στην οποίαν ανήκει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος, όπως αναφέρουν εργαζόμενοί της) καταψήφισαν μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Ένας εξ αυτών υποστήριξε στη συνεδρίαση: «το Θριάσιο Πεδίο δεν αντέχει καμία άλλη βιομηχανική δραστηριότητα. Η υπουργός (σ.σ. Λούκα Κατσέλη) σχεδιάζει να αλλάξει τις χρήσεις γης προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα. Θα έπρεπε να ενημερωθεί ο λαός της Ελευσίνας και της Μαγούλας για το τι σχεδιάζεται από τη Δημοτική Αρχή, το κράτος κ.λπ. Θα καταψηφίσουμε το θέμα».

Όλα θα αλλάξουν μετά τον αιφνίδιο θάνατο του τότε δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Δ. Αμπατζόγλου (πέθανε στις 23 Οκτωβρίου του 2011). Όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι της εταιρείας, μετά τον θάνατο του δημάρχου το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας ζητά την επανεξέταση του θέματος της επένδυσης της BSH. Νέος δήμαρχος εκλέγεται στις 30 Οκτωβρίου ο Γιώργος Τσουκαλάς, με βάση την προβλεπόμενη από τον κανονισμό διαδικασία.

Λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 26 Οκτωβρίου του 2011, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας τίθεται ως θέμα συζήτησης η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) στην περιοχή του Θριάσιου Νοσοκομείου. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται, παρά το αίτημα του Σωματείου της BSH Hellas να αναβληθεί, ενώ στις 27 Οκτωβρίου το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας εκδίδει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για διαγκωνισμό των δημοτικών συμβούλων (εξαιρεί έναν εξ αυτών) για το ποιος είναι πιο οικολόγος.

Είχε προηγηθεί στις 26/10 ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου Ελευσίνας, για την ανάγκη ματαίωσης της επένδυσης. Ο λόγος; Ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα απαξίωνε το Θριάσιο Νοσοκομείο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «πρέπει να αποτρέψουμε αυτό το κοινωνικό και περιβαλλοντικό έγκλημα» και πως «με συντονισμένες ενέργειες του Λαού της περιοχής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούμε να πετύχουμε τη ματαίωσή του».

Η ταφόπλακα στην επένδυση της BSH μπαίνει στις 12 Νοεμβρίου του 2011, όταν το δημοτικό συμβούλιο της Ελευσίνας απορρίπτει κατά πλειοψηφία την αλλαγή χρήσης του ακινήτου στο οποίο η BSH Οικιακές Συσκευές, θυγατρική της BSH, σχεδίαζε τη μετεγκατάστασή της.

Κάτι που επιβεβαιώνει λίγες ημέρες αργότερα και η ίδια η εταιρεία.

Την ίδια εποχή που η εταιρεία «παγώνει» την επένδυση στην Ελλάδα, αποφασίσει να πραγματοποιήσει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στη γειτονική Τουρκία, στην οποίαν έχει ήδη μεταφέρει τα τελευταία χρόνια παραγωγή από το εργοστάσιο της Αθήνας και όπως όλα δείχνουν θα μεταφέρει και την εναπομείνασα, αν και όποτε κλείσει το εργοστάσιο της BSH στην Ελλάδα.

Για το «πάγωμα» της μετεγκατάστασης η εταιρεία επικαλείται τότε τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας. Παρόλα αυτά, δηλώνει ότι θα ανασχεδιαστεί το υφιστάμενο εργοστάσιο για να μπορέσει να εκπληρώσει τις μελλοντικές ανάγκες της παραγωγής. Και δεσμεύεται ότι το μελλοντικό μέγεθος της παραγωγικής δραστηριότητας θα ανέρχεται, όπως είχε καθορισθεί με βάση την επένδυση που ματαιώθηκε, στις 300.000 κουζίνες/φούρνους ετησίως. Κάτι που δεν έγινε, όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι της εταιρείας στο inside story.

Σήμερα το εργοστάσιο παράγει 210.000 κουζίνες/φούρνους και το 2018 με βάση τις τελευταίες εξελίξεις η παραγωγή θα πέσει στις 140.000. Δηλαδή η παραγωγή σήμερα είναι ήδη 30% μικρότερη με βάση τη δέσμευση του 2011, ενώ θα υποχωρήσει κάτω από το 50% την επόμενη χρονιά.

Ο αστικός μύθος και η Siemens

Βέβαια η υπόθεση με την επένδυση της BSH δεν σταματά το 2011. Το story συνέχισε να παίζει και τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα σχέδια για την επένδυση είχαν ακυρωθεί.

Κι όμως μέχρι και σήμερα, ο αστικός μύθος υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη επένδυση ήταν μέρος της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Στο κείμενο του συμβιβασμού της Siemens –η οποία το 2014 πούλησε τη συμμετοχή που είχε στην BSH στη Bosch– με το Ελληνικό Δημόσιο, δεν αναφέρεται ότι η Siemens δεσμεύεται να κάνει τη συγκεκριμένη επένδυση στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα για το οποίο είχε δεσμευθεί ήταν να «εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην Ελληνική Δημοκρατία. Μια τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων».

Δήλωση η οποία απέχει έτη φωτός από τον μύθο που έχει καλλιεργηθεί. Γιατί; Γιατί ήδη από τα τέλη του 2011, μετά και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας και την ανακοίνωση της εταιρείας, η επένδυση ήταν ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο να γίνει.

Και η ταμπακιέρα

Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αν και για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» οι τελευταίες εξελίξεις ήταν αναμενόμενες, αν όχι από το 2011, σίγουρα από το 2013. Τότε απασχολούνταν στην εταιρεία 980 άτομα, ενώ το εργοστάσιο παρήγαγε 320.000 κουζίνες και ψυγεία, όταν το 2006 απασχολούσε 1.300 άτομα, λειτουργούσε τρεις βάρδιες και παρήγαγε 602.000 κουζίνες και ψυγεία.

Πλέον το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει μεταφερθεί στην Τουρκία, όπου ο όμιλος λειτουργεί ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσιά του. Και όπως υποστηρίζουν πολλοί, εκεί θα πάει και η υπόλοιπη παραγωγή του ελληνικού εργοστασίου, όταν κλείσει.

Σήμερα το εργοστάσιο του Ρέντη παράγει κουζίνες διαφόρων τύπων με τα brands Bosch, Siemens, Neff και Πίτσος, εξάγει το 80% της παραγωγής και ελέγχει μερίδιο 32% στην εγχώρια αγορά. Αυτή η παραγωγή δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να παραμένει κερδοφόρα, υποστηρίζουν εργαζόμενοί της. Εικόνα που εκτιμούν ότι θα αλλάξει το 2018, από τη στιγμή που το εργοστάσιο θα κατεβάσει στροφές. Αυτό, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση της κατάστασης, θα δώσει ένα επιπλέον άλλοθι στην εταιρεία για να υποστηρίξει πως δεν την συμφέρει να παραμένει στην Ελλάδα.

Τι λέει όμως η εταιρεία επ’ αυτού; Σε ερώτημα που έθεσε το inside story στην BSH Hellas σχετικά με τους λόγους που αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο, μας απάντησαν τα εξής:

«Κάθε παραγωγική μονάδα έχει συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής προϊόντων. Εφόσον τα προϊόντα κλείσουν τον κύκλο τους, και σε συνδυασμό με πολλούς παράγοντες, είναι πιθανό μία παραγωγική μονάδα να μην μπορεί να υποστηρίξει πλέον νέες παραγωγές. Υπήρχαν, λοιπόν, συγκεκριμένοι αντικειμενικοί λόγοι, όπως ενδεικτικά και μεταξύ άλλων παραγόντων η κατάσταση και το μέγεθος της εγχώριας αγοράς, η έλλειψη τοπικών προμηθευτών, που εκ των πραγμάτων οδηγούσαν στην ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας, αφού μετά την 31/12/2017 δεν υπήρχαν οι αντικειμενικές συνθήκες και προϋποθέσεις για την υποστήριξη νέων προϊόντων, ενώ η παραγωγή των προϊόντων που παρήγαγε το εργοστάσιο στην Αθήνα, ολοκληρώνεται στις 31/12/2017. Το παραπάνω είναι αντικειμενικό δεδομένο, γνωστό σε όλους, και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξεύρουμε την καλύτερη δυνατή λύση ιδίως για το προσωπικό της εταιρείας μας».

Τι περιλαμβάνει το πακέτο εθελουσίας

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το πακέτο της εθελουσίας εξόδου που «έτρεξε» από τις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε όπως είπαμε την περασμένη Παρασκευή 10 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα αφορούσε τους 250 εργαζόμενους του εργοστασίου του Ρέντη. Από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες οι 51 εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.

Ωστόσο το πόσοι και ποιοι εκ των ενδιαφερομένων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αναμένεται να γίνει επισήμως γνωστό περί τα τέλη της εβδομάδας, αφού τον τελικό λόγο έχει η διοίκηση της εταιρείας για το ποια αιτήματα θα κάνει αποδεκτά.

Το πακέτο εθελουσίας προσέφερε τα εξής:

  • Καταβολή κατά 100% της νόμιμης αποζημίωσης.
  • Επιπλέον καταβολή πρόσθετου ποσού, το οποίο θα εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των ετών απασχόλησης στην εταιρεία έως την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα: α) από 1 έως συμπληρωμένα 5 έτη υπηρεσίας το ποσό ορίζεται σε €20.000, β) από 6 έως συμπληρωμένα 30 έτη υπηρεσίας το ποσό ορίζεται σε €4.000 ανά έτος υπηρεσίας, γ) από 31 έτη υπηρεσίας και άνω, το ποσό ορίζεται σε €120.000.
  • Κάλυψη από την εταιρεία του κόστους των ενσήμων για συγκεκριμένες περιόδους (π.χ. για έτη στρατιωτικής θητείας, έτη εκπαίδευσης, περίοδο μητρότητας κ.λπ.) για τους υπαλλήλους ηλικίας άνω των 50 ετών και αποκλειστικά για τις περιπτώσεις στις οποίες μόνο τα ένσημα αυτά απαιτούνται για να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
  • Επιπλέον, για περίοδο ενός έτους μετά την αποχώρηση από την εταιρεία, οι ισχύουσες ιδιωτικές ασφαλιστικές καλύψεις θα παραμείνουν έγκυρες τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τα προστατευόμενα μέλη του.
Έχει αρθρογραφήσει στα: Τρόφιμα & Ποτά, Εξουσία, Τα Νέα, Fortune, Κεφάλαιο, Βιομηχανική Επιθεώρηση, Επένδυση κ.ά.. Η διαδικτυακή της καριέρα ξεκίνησε από τον ‪flash.gr, συνέχισε στο Euro2day.gr και από το 2016 βρίσκεται στον διαδικτυακό αέρα του Capital.gr.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
gplus

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.