Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
words2020.jpg

Οι λέξεις του 2020

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή μας και είχαμε αρκετό χρόνο στα χέρια μας για να δημιουργήσουμε νέες λέξεις για να την περιγράψουμε.

Μοιραίο οι λέξεις της χρονιάς να αφορούν τον νέο κορονοϊό που έφερε τη ζωή μας πάνω κάτω. Για το Collins λέξη της χρονιάς είναι το λοκντάουν, για το Merriam-Webster και το Dictionary η πανδημία (αύξηση χρήσης κατά 57.000% από το 2019). Tα Oxford Dictionaries αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να περιοριστούν σε μία λέξη και επέλεξαν πολλές: κορονοϊός, ανάσχεση εργασίας, Black Lives Matter, ταχυδρομική ψήφος, θεωρία συνωμοσίας... Πιο πρακτικός, ο Guardian ζήτησε από τους αναγνώστες να επιλέξουν μια λέξη για να περιγράψουν το 2020 και αυτοί κατέληξαν στο shit.

Αν παραλείψουμε τους ιατρικούς όρους, για τους οποίους έχουμε χωριστό άρθρο, αυτές είναι οι λέξεις που μπήκαν ή κατσικώθηκαν για τα καλά στη ζωή μας το 2020.

 

Ανθρωπαύση: Η παύση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων λόγω του λόκνταουν και τα αποτελέσματά της (μείωση της ηχορύπανσης, εμφάνιση άγριων ζώων στις πόλεις κ.λπ.). Ο όρος εισήχθη από άρθρο στο Nature τον Ιούνιο του 2020.

H Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη μας έγραψε ένα ωραίο ποίημα σχετικά.

 

Blursday: Τι μέρα είναι; Όλες οι μέρες είναι ίδιες στην καραντίνα και έχασες το μέτρημα μέσα στη θολούρα (blur). Πολλοί θεωρούν ότι η χρονιά πέρασε σε μια στιγμή,

Image
elyl4xmwmaadec4.jpeg
Όλο το 2020 σε ένα γράφημα.

ή ότι ζούμε τη Μέρα της Μορμότας.

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη