Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
000_hkg697128.jpg
Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη Λαμπεντούζα. [Mauricio Esse/AFP]

Λαμπεντούζα, το ειδυλλιακό νησί του τρόμου

Ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 2013 ο Vito, ένας παγωτατζής από τη Λαμπεντούζα, το πολυτελές νησί θέρετρο στα νότια της Ιταλίας, αποφάσισε να πάει για ψάρεμα με τους φίλους του. Αυτό που είδε στον αγαπημένο του κόλπο τον σημάδεψε για πάντα: ένα ναυάγιο με 266 νεκρούς, μετανάστες από την Ερυθραία. Η Λαμπεντούζα, το νησί της ομορφιάς και της φρίκης, μας συστήνεται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ της RAI 5 και μια συνέντευξη με τη δημιουργό του.
Σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στη Λαμπεντούζα. [Mauricio Esse/AFP]

Όταν ο γνωστός Ιταλός τραγουδιστής Domenico Modugno έχτισε την πολυτελή έπαυλή του σε μια πανέμορφη παράλια που οι ντόπιοι ονομάζουν «το νησί των κουνελιών», εκεί όπου οι χελώνες εναποθέτουν τα αυγά τους, η Λαμπεντούζα ήταν ακόμη μια άγνωστη κουκίδα στη μέση της θάλασσας. Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι είναι το νοτιότερο καλοκαιρινό θέρετρο της Ιταλίας.

Image
1m4wsunf_1.jpg

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες δημοσιογράφοι την επισκέφτηκαν, όχι για τουρισμό, αλλά για να περιγράψουν το δράμα των μεταναστών που φθάνουν στο νησί με αυτοσχέδιες βάρκες και αφήνουν συχνά την τελευταία τους πνοή στα καταγάλανα νερά της, μετατρέποντας τη Μεσόγειο στο μεγαλύτερο κενοτάφιο του πλανήτη. Ανάμεσα σε αυτούς βρέθηκε πρόσφατα και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Caterina Doglio, ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης. Αποφάσισε, όπως η ίδια μας είπε, να επισκεφτεί τη Λαμπεντούζα έχοντας μόνο λίγες ημέρες στη διάθεσή της για να κατανοήσει αυτό το νησί-σύμβολο και να γνωρίσει τους κάτοικους του, όχι μόνο τους ντόπιους, αλλά και όσους ξέμειναν εκεί μαγεμένοι από την άγρια ομορφιά του.

Το ντοκιμαντέρ της Nel Blu (Στο Μπλε), σε σκηνοθεσία Daniele Biggieri, είναι ένας ύμνος στην ομορφιά και τη φρίκη. Μια ξενάγηση σε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη