Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
ceparliament000_par8188079.jpg
Η Βουλή των Ελλήνων. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Τα κόμματα παραβιάζουν τη νομοθεσία για την χρηματοδότησή τους

Πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων παραβιάζουν κατά πάγια πρακτική τη νομοθεσία για την χρηματοδότηση που λαμβάνουν, την ώρα που η αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δικαιολογεί τις παραβάσεις και δεν επιβάλλει τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.
Η Βουλή των Ελλήνων. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Σε μία προσπάθεια να καταστήσει τα κόμματα ανεξάρτητα από ιδιωτικά συμφέροντα, η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τρία είδη κρατικής χρηματοδότησης:

  1. Τακτική χρηματοδότηση, που παρέχεται κάθε χρόνο για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους.
  2. Έκτακτη χρηματοδότηση, που παρέχεται σε κόμματα και συνασπισμούς για την κάλυψη των εκλογικών δαπανών τους.
  3. Χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς, με σκοπό την ίδρυση και τη λειτουργία κέντρων ερευνών και μελετών, καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών τους.

Με δύο λόγια

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (για το 2015!) της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής που εξετάζει τη συμμόρφωση των κομμάτων στη νομοθεσία για τη χρηματοδότησή τους, οι δαπάνες πολλών κομμάτων και συνασπισμών δεν διακινήθηκαν στο σύνολό τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που οφείλουν να τηρούν, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στον νόμο. Ακόμα, ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που προορίζονταν για ερευνητικούς σκοπούς δαπανήθηκαν για την κάλυψη λοιπών λειτουργικών αναγκών των κομμάτων, και τέλος το ΚΚΕ δεν θεώρησε, όπως έπρεπε, για τη χρήση του έτους 2015 τα κουπόνια που εξέδωσε για τη χρηματοδότησή του. Όμως οι διοικητικές κυρώσεις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη