Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κατηγορία:
Κείμενο:
redamericace.jpg
«Ψωμί ή Επανάσταση». Διαδήλωση των Industrial Workers of the World στη Νέα Υόρκη, 12 Απριλίου 1914. [Library of Congress]

«Κόκκινη Αμερική»: οι Έλληνες μετανάστες που πάλεψαν για τα δικαιώματά τους

Ορυχεία του Κολοράντο, 1914. Ο μετανάστης από την Κρήτη Ηλίας Σπαντιδάκης ηγείται των Ελλήνων που συμμετέχουν στη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων. Όταν ζητά να δει τον επικεφαλής της εθνοφρουράς, αυτός τον εκτελεί επί τόπου. Το όνομά του γίνεται θρύλος. Ήταν ένας μόνο από τους πολλούς Έλληνες μετανάστες που έβαλαν το λιθαράκι τους στη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.
«Ψωμί ή Επανάσταση». Διαδήλωση των Industrial Workers of the World στη Νέα Υόρκη, 12 Απριλίου 1914. [Library of Congress]

Για τις νεότερες γενιές η Αμερική μπορεί να είναι πολλά χρώματα, σίγουρα όμως όχι «κόκκινη», με την έννοια του πολιτικού συμβολισμού των σοσιαλιστικών οραμάτων. Ο προσδιορισμός «κόκκινη» στα μάτια μας φαντάζει αντιθετικός, αλλόκοτος και παράταιρος για τον ισχυρότερο πόλο του Ψυχρού Πολέμου, την πατρίδα του μακαρθισμού, την πρωταγωνίστρια των πολεμικών εισβολών σε μια σειρά από κράτη, για τη χώρα εκείνη που εν τέλει ανέθεσε το τιμόνι της στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, με ένα συναρπαστικό και μεθοδικό ταξίδι στο παρελθόν, ανασυνθέτει τα αποτυπώματα του αμερικανικού ριζοσπαστισμού και τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτόν οι Έλληνες μετανάστες.

Με το βιβλίο Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950, ο Καρπόζηλος μας προσφέρει μία σπάνια δυνατότητα να περιπλανηθούμε στα υποφωτισμένα ιστορικά σοκάκια της ελληνικής μετανάστευσης και να βρούμε το σημείο που οι πόθοι των μεταναστών-εργατών τέμνονται με τα υπόγεια σκιρτήματα του κοινωνικού μετασχηματισμού στο παρθένο και αχαρτογράφητο ακόμα τότε έδαφος της Αμερικής.

Image
karp6.jpg
«Εμπρός για την κομμουνιστική κοινωνία!»: Η εφημερίδα των Ελλήνων κομμουνιστών δεν έκρυβε τις προθέσεις τους, 6 Νοεμβρίου 1926.

Το κάλεσμα του Νέου Κόσμου

Στο διάστημα από

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη