Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
ceklemmenoparko.jpg

Στην Παλιά Κοκκινιά κάποιοι αγωνίζονται για περισσότερο δημόσιο χώρο

Σε μία υποβαθμισμένη γειτονιά του Πειραιά, κάτοικοι ζητούν να αποκατασταθεί και να φυτευτεί ξανά ένα κομμάτι δημόσιου χώρου παρακείμενο σε εκκλησία και περιφραγμένο με κιγκλίδωμα, το οποίο εκ των πραγμάτων χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από τους πιστούς.

Στη διαδρομή από τον σταθμό της Νίκαιας μέχρι τον προορισμό μου, οι ασφυκτικά κολλημένες μεταξύ τους πολυκατοικίες, οι φθαρμένοι τοίχοι, τα πολύ στενά, σχεδόν αδιάβατα πεζοδρόμια, τα λίγα δέντρα που προσπαθούσαν να επιβιώσουν ανάμεσα στις πλάκες, με έκαναν να συνειδητοποιήσω πως όντως, η Παλιά Κοκκινιά είναι μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Ήρθα εδώ για να μάθω για τη διαμάχη μεταξύ ορισμένων κατοίκων και μιας εκκλησίας.

Η έλλειψη πρασίνου στον Πειραιά

Ο Κώστας* είναι λίγο παραπάνω από 40 ετών και ζει σχεδόν όλη του την ζωή στην Κοκκινιά, σε ένα σπίτι κοντά στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά. Η σχέση της οικογένειάς του με την περιοχή είναι βαθιά, όπως μου εξηγεί, καθώς ο προπάππους του ήταν ανάμεσα στους πρόσφυγες που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν εδώ και βοήθησαν τότε στην ανέγερση του Ιερού Ναού και στην τοποθέτηση δέντρων στην γύρω περιοχή, μαζί με άλλους γείτονες. Όπως είναι λογικό, η εικόνα της περιοχής όπως την περιέγραψαν στον Κώστα δεν μοιάζει καθόλου με τη σημερινή.

Image
parko.png
Ο κοινόχρηστος χώρος δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καραβά, την περίοδο που η εκκλησία χτιζόταν (δεξιά άκρη της φωτογραφίας), τέλη της δεκαετίας του ’50-αρχές ’60. [Αρχείο Γιώργου Βεράνη]

Από έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, που διενεργήθηκε το 2011, προέκυψε ότι σε κάθε κάτοικο του Πειραιά αντιστοιχούν περίπου 1,56 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη