Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
16'
Κείμενο:
cetasia.jpg
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

100 πόθεν έσχες αιρετών με παραλείψεις, αλλά ο έλεγχος καθυστερεί

Τα πόθεν έσχες με (έστω) επουσιώδεις παραλείψεις ξεπέρασαν τα 100 στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για το 2016, την πρώτη χρονιά ηλεκτρονικής υποβολής τους.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Κάθε χρόνο, η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης οφείλει να δημοσιοποιεί τα πόθεν έσχες των βουλευτών, ευρωβουλευτών και άλλων αιρετών προσώπων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του ν. 4389/2016 (που τροποποίησε τον 3213/2003, τον βασικό νόμο για τις δηλώσεις πόθεν έσχες), ο κύριος σκοπός της δημοσιοποίησης είναι η «ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι το κοινό έχει άνετη πρόσβαση σε αυτές για επαρκές χρονικό διάστημα». Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα για το πόθεν έσχες, οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να υποβάλει καταγγελία σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση πολιτικών, σε περίπτωση που διαπιστώσει παραλείψεις ή ελαττώματα.

Με δύο λόγια

Μετά από σειρά τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια και μήνες καθυστερήσεων, μέχρι σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης δεν έχει ολοκληρώσει τον τακτικό έλεγχο των πόθεν έσχες για τα έτη 2016 και 2017 (έτη χρήσης 2015 και 2016 αντίστοιχα), με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν τη δυνατότητα, παρότι έχουν σχετικό δικαίωμα, να ξέρουν με διαφάνεια τα οικονομικά των αιρετών προσώπων που τους κυβερνούν. Μάλιστα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη