Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
celimeniko4406735.jpg
Σκάφος του Λιμενικού έξω από τη Σάμο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του 2018 στο Αγαθονήσι. [D.S.T. Media/Eurokinissi]

«Κατασκοπία» στα social media και φωτογραφικές προδιαγραφές από το Λιμενικό

Ένας απροσδιόριστα μεγάλος αριθμός ατόμων φαίνεται πως θα μπει υπό «ψηφιακή παρακολούθηση», μόλις το Λιμενικό και η Ελληνική Ακτοφυλακή αποκτήσουν ένα εργαλείο συλλογής δεδομένων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι προβληματικές τεχνικές προδιαγραφές και το λογισμικό που «φωτογραφίζει» η διακήρυξη της προμήθειας.
Σκάφος του Λιμενικού έξω από τη Σάμο μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του 2018 στο Αγαθονήσι. [D.S.T. Media/Eurokinissi]

Λογισμικό συλλογής δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα εντοπίζει ακόμη και τις αναζητήσεις που κάνουν οι χρήστες, ζητά να προμηθευτεί «προς κάλυψη των (σ.σ.: αδιευκρίνιστων) αναγκών του» το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Ακτοφυλακή, όπως γράφει η σχετική διακήρυξη σύμβασης προμήθειας που αναρτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022.

Η αγγλική μετάφραση του άρθρου
Αυτό το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στα αγγλικά από το inside story, στις 14 Μαρτίου 2022. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το έγγραφο εντόπισε πρώτος λίγες ημέρες μετά, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Φοίβος Συμεωνίδης, ερευνητής δεδομένων ανοιχτού κώδικα (OSINT) και ψηφιακών δικαιωμάτων με τον οποίο συνεργαστήκαμε στενά στο πλαίσιο αυτού του ρεπορτάζ.

Στις 14 Φεβρουαρίου ο ανεξάρτητος ερευνητής, πλαισιωμένος από δύο οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη