Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
oceans.jpg

Είναι λύση η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης;

Από τις 3 Ιουλίου η χώρα μας βάζει «φρένο» σε 10 κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης.

Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο απορρίπτονται 300 εκατ. τόνοι πλαστικών μιας χρήσης. Όσο περίπου ζυγίζουν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον εννέα εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στον ωκεανό, αλλοιώνοντας το περιβάλλον και «σκοτώνοντας» τη θαλάσσια ζωή. Μόνο το καλαμάκια που καταλήγουν στις θάλασσες εκτιμώνται σε άνω των 2.000 τόνων.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι αν συνεχίσουμε να μολύνουμε αλόγιστα τις θάλασσες, έως το 2050 θα «κολυμπούν» μέσα τους περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια.

Η ρύπανση των θαλασσών συνιστά ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Γηραιά Ήπειρο, δεδομένου ότι το 50% των απορριμμάτων που καταλήγουν στις ευρωπαϊκές θάλασσες είναι πλαστικά μίας χρήσης, ενώ το ένα τέταρτο του συνολικού όγκου απορριμμάτων είναι πλαστικά αλιευτικά εργαλεία. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη συλλέγονται τουλάχιστον 26 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων. Απ’ αυτούς ανακυκλώνεται μόλις το ένα τρίτο.

Image
20181015pht16012_original.jpg

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο στη χώρα μας. Εκτιμάται ότι στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν κάθε χρόνο περισσότεροι από 11.500 τόνοι πλαστικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WWF, υπολείμματα των πλαστικών τακτικά εισέρχονται στην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη