Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cersfdesk.jpg
[rsf.org]

Κατακρημνίζεται χρόνο με τον χρόνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Παρουσιάζουμε τα ανησυχητικά για τη χώρα μας αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, που δημοσιεύεται σήμερα παγκοσμίως. Ρόλο στην υποχώρηση διαδραμάτισε και η πρόσφατη αποκάλυψη για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου και συνεργάτη του inside story Θανάση Κουκάκη.
[rsf.org]

Στην τελευταία θέση της Ευρώπης –38 θέσεις πιο χαμηλά από πέρυσι– διολίσθησε η Ελλάδα φέτος στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύεται επί 20 συναπτά έτη από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (ΔΧΣ). Ο Δείκτης του 2022 δημοσιεύτηκε σήμερα 3 Μαΐου, ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου.

Σε σύνολο 180 χωρών που περιλαμβάνει ο Δείκτης, η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου εντός συνόρων να χαρακτηρίζεται ως «προβληματική». Εκτός ηπείρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε καλύτερη θέση από εμάς (βάσει βαθμολογίας) βρίσκονται χώρες όπως η Κόστα Ρίκα (στην πρώτη δεκάδα), η Ταϊβάν, η Ουρουγουάη, η Αρμενία, η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία.

Image
rsfmap.jpg

Το 2002 (πρώτη χρονιά του δείκτη) η Ελλάδα ήταν στη 19η θέση. Ωστόσο όπως επισημαίνει στο inside story o Πάβολ Σζάλαϊ, επικεφαλής στους ΔΧΣ για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων, «είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε την τρέχουσα κατάταξη της Ελλάδας με την κατάταξη που έγινε πριν από πολύ καιρό, καθώς άλλαξε η μεθοδολογία όπως και ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η κατάταξη μιας χώρας εξαρτάται και από την κατάταξη άλλων χωρών. Αυτός είναι ο λόγος

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη