Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-katakouzinou.jpg
Αγγελος και Λητώ σε χορό, δεκαετία 1950.

Άγγελος και Λητώ Κατακουζηνού: το φιλολογικό σαλόνι που έγραψε ιστορία

Το ζευγάρι που ανήκε στην πνευματική ελίτ της λεγόμενης γενιάς του ’30 άφησε παρακαταθήκη στην αθηναϊκή κοινωνία ένα σπίτι κι ένα Ίδρυμα που φέρουν τη φινέτσα των παλιών ιδιοκτητών του.
Αγγελος και Λητώ σε χορό, δεκαετία 1950.

Οι οδηγίες από τον τέως προς τον νυν ήταν σαφείς. «Σαν πας στη Αθήνα δυο πράγματα πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνεις: ν’ ανεβείς στην Ακρόπολη και να πας στο σπίτι των Κατακουζηνών». Ο Σουηδός πρέσβης, Tage Gronvall, μπήκε στο νόημα και τήρησε κατά γράμμα τις παραινέσεις του πρώην Άγγλου ομόλογού του στην Ελλάδα, όλα τα χρόνια που έμεινε στη χώρα, από το 1962 ως το 1965. Ωστόσο, όταν μια κυρία άκουσε να της αφηγείται την ιστορία δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά. «Μα δεν καταλαβαίνω... Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού είναι νέοι άνθρωποι, τι σχέση έχουν με την Ακρόπολη;». «It is a must κυρία μου, να πας στο σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού» της εξήγησε εκείνος διασκεδάζοντάς το. Γιατί ναι, ήταν το απόλυτο must. To είχε δηλώσει επίσημα στο Λονδίνο και ο μεγάλος Άγγλος νευρολόγος MacDonald Critchley.

Στην οικία Κατακουζηνού, στον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Αμαλίας 4, απέναντι από τον Εθνικό κήπο, περνούσε η αφρόκρεμα του καλλιτεχνικού και επιστημονικού κόσμου. Όχι επειδή το ζευγάρι του διακεκριμένου νευρολόγου-ψυχιάτρου και της συζύγου του ήταν μαικήνες, όχι επειδή οι επισκέπτες προσδοκούσαν σε μια εξυπηρέτηση, αλλά διότι στο φιλολογικό αυτό σαλόνι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη