Άγγελος και Λητώ Κατακουζηνού: το φιλολογικό σαλόνι που έγραψε ιστορία

Το ζευγάρι που ανήκε στην πνευματική ελίτ της λεγόμενης γενιάς του ’30 άφησε παρακαταθήκη στην αθηναϊκή κοινωνία ένα σπίτι κι ένα Ίδρυμα που φέρουν τη φινέτσα των παλιών ιδιοκτητών του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
Αγγελος και Λητώ σε χορό, δεκαετία 1950.

Οι οδηγίες από τον τέως προς τον νυν ήταν σαφείς. «Σαν πας στη Αθήνα δυο πράγματα πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνεις: ν’ ανεβείς στην Ακρόπολη και να πας στο σπίτι των Κατακουζηνών». Ο Σουηδός πρέσβης, Tage Gronvall, μπήκε στο νόημα και τήρησε κατά γράμμα τις παραινέσεις του πρώην Άγγλου ομόλογού του στην Ελλάδα, όλα τα χρόνια που έμεινε στη χώρα, από το 1962 ως το 1965. Ωστόσο, όταν μια κυρία άκουσε να της αφηγείται την ιστορία δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά. «Μα δεν καταλαβαίνω... Ο Άγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού είναι νέοι άνθρωποι, τι σχέση έχουν με την Ακρόπολη;». «It is a must κυρία μου, να πας στο σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού» της εξήγησε εκείνος διασκεδάζοντάς το. Γιατί ναι, ήταν το απόλυτο must. To είχε δηλώσει επίσημα στο Λονδίνο και ο μεγάλος Άγγλος νευρολόγος MacDonald Critchley.

Στην οικία Κατακουζηνού, στον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Αμαλίας 4, απέναντι από τον Εθνικό κήπο, περνούσε η αφρόκρεμα του καλλιτεχνικού και επιστημονικού κόσμου. Όχι επειδή το ζευγάρι του διακεκριμένου νευρολόγου-ψυχιάτρου και της συζύγου του ήταν μαικήνες, όχι επειδή οι επισκέπτες προσδοκούσαν σε μια εξυπηρέτηση, αλλά διότι στο φιλολογικό αυτό σαλόνι διοργανώνονταν εκδηλώσεις με προσωπικότητες παγκόσμιας εμβέλειας. Κατ’ αρχάς.

Ας πούμε εκεί διοργανώθηκε –κατά τον ιστορικό τέχνη και διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης (1949-1971) Μαρίνο Καλλιγά– από τη Λητώ Κατακουζηνού «Πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής» με σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες προκειμένου να δει δουλειά τους ο Marc Chagall όταν ήρθε στην Ελλάδα για να δουλέψει για την εικονογράφηση του περιοδικού Verve που εξέδιδε ο Tériade στη Γαλλία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.