Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover-schultz.jpg
[FEDERICO GAMBARINI / DPA / AFP]

Γιατί έχασε ο Σουλτς από τη Μέρκελ

Προχθές, 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν για τοπική κυβέρνηση στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Το σήμα που έστειλαν ήταν ξεκάθαρο: «Έχουμε κουραστεί από την Μέρκελ, αλλά δεν βλέπουμε τον λόγο να ψηφίσουμε κάποιον που δεν διαφέρει από αυτήν, χωρίς να τον ξέρουμε».
[FEDERICO GAMBARINI / DPA / AFP]

Στις λεγόμενες «μικρές βουλευτικές εκλογές» της Κυριακής, οι Γερμανοί έκαναν την έκπληξη: στέρησαν από τους Σοσιαλδημοκράτες την πρώτη θέση στο κρατίδιο που κανείς δεν πίστευε ότι μπορούσαν να χάσουν, στην ιδιαίτερη πατρίδα του υποψήφιου καγκελαρίου Μάρτιν Σουλτς.

Το σήμα για τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου είναι πολύ δυνατό: δύσκολα θα βρεθεί κάποιο εμπόδιο στην πορεία της Άνγκελα Μέρκελ προς την επανεκλογή.

Περιοδεύοντας τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία

«Δεν είδατε τη χθεσινή τηλεμαχία της υποψήφιας του κόμματός σας;», ρώτησα το στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, στο δημαρχείο του Ντόρτμουντ.

«Όχι, είδα λίγο και μεταξύ μας προτίμησα την Ατλέτικο Μαδρίτης», λέει ο δημοτικός αξιωματούχος, που δουλεύει στον τομέα Παιδείας της πόλης. «Από τότε που μπήκαμε στην εποχή του Σουλτς [εξελέγη πρόεδρος του κόμματος τον Μάρτιο, ενώ είχε ήδη ανακοινωθεί η υποψηφιότητά του για την καγκελαρία] δεν έχουν αλλάξει και πολλά, ιδιαίτερα σε μας, που τα σχολεία μας δέχθηκαν 3.800 προσφυγόπουλα. Τα σχολεία της πόλης έχουν συνολικά 80.000 μαθητές, το νούμερο είναι λιγότερο από 5%, αλλά το πρόβλημα στις περιοχές με πολλούς φτωχούς είναι έντονο», εξηγεί.

«Πολλούς φτωχούς; Έχει η Γερμανία

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη