Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κατηγορία:
Κείμενο:
anoigmakypros.jpg
Αεροσκάφος Noratlas (Ντακότα).

Ήρωες χωρίς παράσημα

Όταν η ελληνική χούντα κατάλαβε ότι το πραξικόπημα που προκάλεσε στην Κύπρο θα οδηγούσε στην κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους, προσπάθησε την τελευταία στιγμή με μια μοίρα καταδρομέων, που έστειλε εκτάκτως, να σώσει ό,τι σωζόταν. Μέχρι σήμερα το δημόσιο δεν έχει αναγνωρίσει πλήρως τη συμβολή αυτών των ανδρών στον πόλεμο της Κύπρου.
Αεροσκάφος Noratlas (Ντακότα).

Κάθε χρόνο προς τα τέλη Ιουλίου αρχίζει το παζάρι των συλλόγων βετεράνων με τις αρχές της Κύπρου. Πόσοι θα πάνε στο νησί, τρεις, τέσσερις, δύο ή ένας; Μπορούν να πάρουν και τα παιδιά μαζί τους; Η 20η Ιουλίου είναι η επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και η κυβέρνηση του νησιού προσκαλεί οργανώσεις βετεράνων πολεμιστών από την Ελλάδα, που έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις κατά του πρώτου και του δεύτερου Αττίλα, για να τους τιμήσει.

Όσο μου τα λέει αυτά, ο Παναγιώτης Αφάλης προσπαθεί να βρει τρόπο να επαναφέρει την ηλεκτροδότηση στα γραφεία του συλλόγου «Κομάντος ‘74», που ίδρυσε μαζί με άλλους συμμαχητές του το 1985, κάπου στο κέντρο της Αθήνας. Έλαβαν κι αυτοί μέρος στον πόλεμο της Κύπρου, μόνο που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ήταν αόρατοι. «Πριν από την ίδρυση του συλλόγου συγκεντρωνόμασταν σε ξενοδοχεία ή σπίτια και συζητάγαμε για το πώς θα οδηγούσαμε το ελληνικό κράτος να μας αναγνωρίσει». 

Image
proedros_komantos_74_ok.jpg
Ο Παναγιώτης Αφάλης στο γραφείο του στο σύλλογο «Κομάντος '74».

Ο Αφάλης έχει γεννηθεί το 1953 και η σημαντικότερη στιγμή της ζωής του ήταν στα 21 του χρόνια. Τέτοια εποχή, Ιούλιος. Του 1974. Έχει μιλήσει πολλές φορές γι’ αυτά, ίσως χιλιάδες, έχει πάει σε υπουργούς, στρατηγούς, γραφειοκράτες για να αποδείξει ένα μέρος της ζωής του που μέχρι το 1998

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη