Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
cehands000_par6984683.jpg
[Damien Meyer/AFP]

Θα επιβιώσει το ασφαλιστικό της υπογεννητικότητας;

Παρά τις προσπάθειες στα χρόνια της κρίσης, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο. Τώρα έχει και ένα νέο πρόβλημα να αντιμετωπίσει: το δημογραφικό.
[Damien Meyer/AFP]

Στο πρώτο κείμενο της έρευνας του inside story σχετικά με το δημογραφικό ζήτημα περιγράψαμε τη σημασία των μεταναστευτικών ροών στην ανανέωση του πληθυσμού της Ελλάδας. Στο δεύτερο ρεπορτάζ ασχοληθήκαμε με τους λόγους που μας οδηγούν στο να μην κάνουμε παιδιά και στο τρίτο μέρος παρουσιάσαμε τις προσπάθειες που γίνονται για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου υπάρχει ο κίνδυνος όχι μόνο του οικονομικού μαρασμού, αλλά και της ερήμωσής τους.

Με δύο λόγια

Σε αυτό το κείμενο παρουσιάζουμε τις πιέσεις που θα ασκήσει το δημογραφικό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και το ασφαλιστικό. Την ώρα που, ήδη από τον 20ό αιώνα, πολλά ευρωπαϊκά κράτη μεταρρύθμισαν το ασφαλιστικό τους για να αντιμετωπίσουν τις μειωμένες γεννήσεις και την αύξηση της μέσης ηλικίας του πληθυσμού τους, η Ελλάδα απέφυγε τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, δίνοντας για πολλές δεκαετίες μεγάλες και πρόωρες συντάξεις. Το αποτέλεσμα ήταν το σύστημα να φτάσει σε αδιέξοδο τα χρόνια της κρίσης και να αποτελέσει μία «μαύρη τρύπα» για τον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίον την περίοδο 2000-2015 δόθηκαν για συντάξεις 220 δισ. ευρώ. Παρά τις προσπάθειες των ελληνικών κυβερνήσεων να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη