Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
cedhmografiko000_1aq6ho.jpg
Παιδιά στο hotspot της Μόριας της Λέσβου. [Soelvi Iren Wessel-Berg/AFP]

Οι μετανάστες θα σώσουν δημογραφικά την Ελλάδα

Την ώρα που η Ελλάδα βιώνει την πρώτη μεταπολεμικά μείωση του πληθυσμού της, η «αναχαίτιση» της φυγής Ελλήνων προς το εξωτερικό και η ενσωμάτωση μεταναστών στην ελληνική κοινωνία φαίνεται να είναι οι μόνοι τρόποι αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας στο άμεσο μέλλον.
Παιδιά στο hotspot της Μόριας της Λέσβου. [Soelvi Iren Wessel-Berg/AFP]

Πήγα στην Α’ Δημοτικού το 1998 και αποφοίτησα από το Λύκειο το 2010. Σε αυτά τα 12 χρόνια δεν θυμάμαι να ήμουν σε κάποια τάξη που να μην έχει κάποιον μαθητή με καταγωγή από την Αλβανία, την Πολωνία ή άλλη χώρα του πρώην Ανατολικού Μπλοκ. Αυτό που, αντίθετα, θυμάμαι πολύ καλά είναι οι μειωτικοί και ρατσιστικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος των συμμαθητών μου, από το «σκαταλβανός» και το «ρωσοπόντιος» έως το περιβόητο «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ…», φράση που ακολουθούσε οποιαδήποτε εθνικότητα ήρθε στη χώρα μας για να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και τα παιδιά της.

Σήμερα από τις δημογραφικές μελέτες ξέρουμε ότι οι μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, κοινώς οι συμμαθητές μου και οι γονείς τους, είναι αυτοί που κράτησαν τη χώρα δημογραφικά όρθια για 20 ολόκληρα χρόνια.

Με δύο λόγια

Στο πρώτο κείμενο του inside story για το δημογραφικό ζήτημα προσεγγίζουμε τη διαχρονική σημασία των μεταναστευτικών ροών στη διατήρηση και την ανανέωση του πληθυσμού της Ελλάδας. Την ώρα που τα τελευταία χρόνια τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά έχουμε ένα αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και άρα μείωση του πληθυσμού, ταυτόχρονα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη