Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
ceimamoglu000_1hs5uu.jpg
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πανηγυρίζει για τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, στις 23 Ιουνίου 2019. [Onur Gunal/CHP PRESS SERVICE/AFP]

Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοικτά στην Τουρκία

Η εντυπωσιακή νίκη του υποψηφίου του CHP Εκρέμ Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύει τη δυναμική βαθιών αλλαγών στην κοινωνία της Κωνσταντινούπολης και ευρύτερα της Τουρκίας.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πανηγυρίζει για τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, στις 23 Ιουνίου 2019. [Onur Gunal/CHP PRESS SERVICE/AFP]

Σε μια περίοδο αβεβαιότητας όπου όλα τα σενάρια φαίνονται πιθανά έχει εισέλθει η Τουρκία, μετά την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή 23 Ιουνίου. Η εντυπωσιακή νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου φέρνει τον Ταγίπ Έρντογαν προ των πυλών καταλυτικής σημασίας αποφάσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν άμεσα την Τουρκία αλλά και τη συμπεριφορά της στη διεθνή και περιφερειακή σκηνή.

Image
resultsistanbulstatista.jpg
Τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του Μαρτίου και των επαναληπτικών του Ιουνίου 2019.

Ο Ιμάμογλου, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή διαφορά σχεδόν 10% από τον εκλεκτό του Έρντογαν, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις εκλογές της Κυριακής, αναδεικνύεται ως το μόνο εν δυνάμει σήμερα αντίπαλο δέος του τούρκου προέδρου από την μεριά των εκκοσμικευμένων Τούρκων. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Έρντογαν βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση που έχει υπάρξει από τότε που το ΑΚΡ ανέλαβε την εξουσία για πρώτη φορά το 2002. Το κόμμα του και ο ευρύτερος χώρος του πολιτικού και κοινωνικού Ισλάμ βρίσκονται εν μέσω μεγάλου αναβρασμού και εν δυνάμει ανακατατάξεων, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία αλλά και τον συσχετισμό κοινωνικών και πολιτισμικών δυνάμεων στη χώρα.

Την Κυριακή το πολιτικό αφήγημα της μετριοπάθειας, της συμφιλίωσης και της ενσωμάτωσης του «άλλου» νίκησε το πολωτικό

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη