Η τιμητική πολιτογράφηση Τούρκου «σωτήρα» του ΕΣΥ

Τα ευρήματα της έρευνας του inside story για το πρόσωπο του Γιασάμ Αγιαβέφε γεννούν σειρά αναπάντητων ερωτημάτων.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Φωτογραφίες του Γιασάμ Αγιαβέφε από το instagram του.

Στις 22 Ιουνίου αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Προεδρικό Διάταγμα για την τιμητική πολιτογράφηση του αλλοδαπού Γιασάμ Αγιαβέφε ως Έλληνα πολίτη. Το ΠΔ υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και του υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Η απόφαση, σύμφωνα με το ΦΕΚ, βασίστηκε στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων. Επίσης, με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην χώρα έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας προβάλλοντάς την στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα από ΦΕΚ ανέδειξε με ανάρτησή του στο facebook ο νομικός Βασίλης Χρονόπουλος.

Κάπως έτσι είπαμε να ψάξουμε λίγο περισσότερο την υπόθεση και τα ευρήματα της έρευνας δημιουργούν σειρά ερωτημάτων.

Ποιος είναι ο Γιασάμ Αγιαβέφε

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της τιμητικής πολιτογράφησης, γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1983 στα Άδανα της Τουρκίας. Ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα περιγράφει τον εαυτό του ως «κατά συρροή επιχειρηματία» και φιλάνθρωπο. Γράφει: «Ξεκίνησε την επιχειρηματική του ζωή σε νεαρή ηλικία και σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Milaya Capital Limited, μιας δυναμικής επιχείρησης επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, η οποία έχει αναπτυχθεί γρήγορα και έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα σεβαστό “εγκέφαλο” πολλών τομέων, όπως οι αναγνωρισμένες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Dr. Ayavefe ξεκίνησε τις πρώτες του πρωτοβουλίες στη Μερσίνη και την Κύπρο, όπου ειδικεύτηκε στον προγραμματισμό στις τηλεπικοινωνίες [Telecom Programming] και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ξεκίνησε την επενδυτική του περιπέτεια στο νησί της Κύπρου, συνέχισε χωρίς διακοπή στο Κιργιστάν, στο Καζακστάν, στα Βαλκάνια και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει λάβει το διδακτορικό του δίπλωμα τιμής ένεκεν από την Ακαδημία Οικονομικών Σπουδών της Μολδαβίας (ASEM).»

Η επένδυσή του σε μία εταιρεία fintech που αρχικά είχε κάποια προβλήματα με την βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Conduct Authority – «FCA»), τα οποία στη συνέχεια ξεπεράστηκαν (αφού στο μεταξύ ο Γιασάμ Αγιαβέφε είχε αποχωρήσει), είχε φιγουράρει και στο Forbes.

 

 

Ο Γιασάμ Αγιαβέφε είναι αρκετά δραστήριος επιχειρηματικά στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, έχει επενδύσεις σε υπερπολυτελή κτίρια διαμερισμάτων, ένα ξενοδοχείο και καζίνο στην Κερύνεια.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Γιασάμ Αγιαβέφε θεωρείται ένας από τους ευεργέτες στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ»), αφού από τότε που ξέσπασε η πανδημία το 2020 έχει κάνει σειρά δωρεών υγειονομικού υλικού και άλλων βασικών ειδών όπως τρόφιμα και καθαριστικά σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Δημοσίευμα με ημερομηνία 8 Απριλίου 2020 που του πλέκει το εγκώμιο γράφει: «Έζησε για χρόνια στη Βόρεια Κύπρο και μετά ο επιχειρηματικός του βίος τον οδήγησε στο Λονδίνο, μία από τις χρηματοοικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου. Ζει στην Αγγλία αλλά η καρδιά του χτυπά ακόμη για τη Βόρεια Κύπρο, τους ανθρώπους της Κύπρου. Ο Αγιαβέφε περιγράφει τα συναισθήματά του για τους Τουρκοκύπριους με τις ακόλουθες φράσεις: Η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου από τον κόσμο λόγω των ειδικών συνθηκών της και οι Τουρκοκύπριοι που βιώνουν όλα τα μειονεκτήματα αυτής της απομονωμένης ζωής για πολλά χρόνια, έχουν μία ειδική θέση στην καρδιά μου. Οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι στον κόσμο, όσο έχω τη δυνατότητα να βοηθάω, θα στέκομαι άνευ όρων στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων».

Λίγες ημέρες πριν, στις 23 Μαρτίου είχε δώσει χρήματα έναντι μισθού σε δημοτικούς υπαλλήλους στα κατεχόμενα που ήταν απλήρωτοι για καιρό.

Οι στενές και μακροχρόνιες σχέσεις του με την «ΤΔΒΚ» πιθανά ερμηνεύουν και το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2016 πήρε και την τουρκοκυπριακή ψευδο-υπηκοότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα

Ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες υπηκοότητες που διαθέτει ο Γιασάμ Αγιαβέφε, αφού σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη Βρετανία όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά έχει υπάρξει πολίτης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

UPDATE 9 Ιουλίου 2022

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα που υπέπεσε στην αντίληψη του inside story, η τουρκοκυπριακή υπηκοότητα αφαιρέθηκε από τον Γιασάμ Αγιαβέφε τρεις μήνες αργότερα, με απόφαση της τουρκοκυπριακής διοίκησης. 

Αυτό - αν ισχύει- δεν φαίνεται να επηρέασε τις στενές του σχέσεις με το ψευδοκράτος. 

Ερώτηση για τις πολλαπλές υπηκοότητες που φαίνεται να κατέχει απευθύναμε και στον ίδιο τον Γιασάμ Αγιαβέφε αλλά δεν λάβαμε απάντηση.

Ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα της διαδικτυακής αναζήτησης με το όνομά του είναι μία ανακοίνωση των τουρκικών αρχών που είχε αναρτηθεί στις 5 Μαρτίου 2019. Εκεί διαβάζουμε: «[...] άτομο ονόματι Yaşam Ayavefe που αναζητείται από την Turkinterpol σε διεθνές επίπεδο με ερυθρά αγγελία με την κατηγορία της “δημιουργίας και διαχείρισης παράνομου διαδικτυακού τόπου τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων” συνελήφθη από την Ελληνική Μονάδα της Interpol στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και έχει γίνει αίτημα του κακουργοδικείου της Κωνσταντινούπολης για έκδοσή του στη χώρα μας».

Δημοσίευμα του κρατικού τουρκικού πρακτορείου Anadolu για την ίδια είδηση της σύλληψής του στην Ελλάδα συνοδεύεται και από φωτογραφία του Γιασάμ Αγιαβέφε. Ρωτήσαμε μέσω e-mail την Ελληνική Αστυνομία και τον ίδιο τον επιχειρηματία, τι έχει μεσολαβήσει από αυτό το περιστατικό και αν εξακολουθεί να κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές, ωστόσο μέχρι τη δημοσίευση δεν είχαμε λάβει απαντήσεις. Αυτό πάντως που γνωρίζουμε –διότι αναγράφεται σε εταιρικά έγγραφα στο ΓΕΜΗ– είναι ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε στις 16 Οκτωβρίου 2019 έλαβε από την ελληνική υπηρεσία ασύλου άδεια διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας.

Ένας από τους λόγους που ζητήσαμε διευκρινίσεις για τυχόν ενεργές κατηγορίες ή ποινικές διαδικασίες εις βάρος του είναι διότι σύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, για την τιμητική πολιτογράφηση πρέπει να μην υπάρχει ποινικό κώλυμα στο πρόσωπό του. Σύμφωνα με την τροποποίηση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2019, «[...] το πρόσωπο που πολιτογραφείται Έλληνας με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης, προκειμένου να βεβαιώσει τη μη συνδρομή ποινικού κωλύματος στο πρόσωπό του [...], αρκεί να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία υπεύθυνη δήλωσή του στην οποία να βεβαιώνει ότι: 1ον δεν εκκρεμεί εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης ή ποινική διαδικασία ενώπιον των αρμόδιων αρχών της χώρας του ή ενώπιον των ημεδαπών ποινικών αρχών και 2ον δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση αλλοδαπού ή ημεδαπού ποινικού δικαστηρίου που να αφορά σε ποινικό αδίκημα που τυποποιείται ως κακούργημα από την ελληνική έννομη τάξη».

UPDATE 8 Ιουλίου 2022

Σήμερα το απόγευμα 8 Ιουλίου 2022 λάβαμε με email από το Γραφείο Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη διευκρινίσεις σχετικά με την πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε.

Μεταξύ άλλων το ΥΠΕΣ αναφέρει:

  • Για την πολιτογράφηση του κ. Αγιαβέφε υπήρξε εισήγηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, με την εκτίμηση ότι αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δια της διενέργειας επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο συγκεκριμένος, η οποία προφανώς στηρίχθηκε και στο οικονομικό του μέγεθος αφού ήταν στην λίστα Forbes. Περαιτέρω, υπήρξε αίτηση από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος μνημονεύει δωρεές που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο πολιτογραφούμενος προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και φιλανθρωπικά ιδρύματά της.
  • Σε σχέση με την ποινική του κατάσταση, προσεκομίσθη βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που περιγράφει το άρθρο 5 παρ. 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενώ περαιτέρω προσεκομίσθη αντίγραφο του ποινικού του μητρώου αλλά και πιστοποιητικό μη υπάρξεως εκκρεμών ποινικών διώξεων. Τέλος, με την απόφαση 1568/2019 το Ε’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη έκδοση του κ. Γιασάμ Αγιαβέφε στην Τουρκία κατ’ εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης με το σκεπτικό πως αποδείχθηκε ότι ο εκζητούμενος είναι χριστιανός στο θρήσκευμα και μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας και πως, αν επιτραπεί η έκδοση του καταζητούμενου στην Τουρκία, είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα και να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όλη η επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών

Η δωρεά μέσω Εκκλησίας που από 25.000 ευρώ έγινε 300.000 ευρώ

Το άλλο που αναζητήσαμε ήταν ποιες ήταν αυτές οι χορηγίες που έκανε στην Ελλάδα ο Γιασάμ Αγιαβέφε, στις οποίες βασίστηκε η τιμητική του πολιτογράφηση ως Έλληνα πολίτη. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε ότι στις αρχές της πανδημίας, στις 8 Απριλίου 2020 «η Εκκλησία της Ελλάδος παρέδωσε στο υπουργείο Υγείας 60.000 νοσοκομειακές μάσκες, 38.750 ιατρικές μάσκες ΚΝ95, 16.500 τεστ γρήγορης ανίχνευσης κορονοϊού και 30 αναπνευστήρες, συνολικής αξίας 300.000 ευρώ, σε υλοποίηση της από 1ης Απριλίου πρότασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου». Χορηγός της δωρεάς ήταν η εταιρεία του Γιασάμ Αγιαβέφε, Milaya Capital LTD. Η είδηση μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, που επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και αναδημοσιεύθηκε σε πολλά ειδησεογραφικά sites.

Ψάξαμε στη Διαύγεια για τη σχετική απόφαση αποδοχής δωρεάς από πλευράς του υπουργείου Υγείας αλλά δεν βρήκαμε κάτι σχετικό, παρότι υπάρχει σχετική υποχρέωση. Απευθυνθήκαμε τηλεφωνικώς και γραπτώς για διευκρινίσεις (ρωτώντας μεταξύ άλλων να μάθουμε γιατί δεν υπάρχει ανάρτηση στη Διαύγεια) και στο γραφείο Τύπου του υπουργού Υγείας, αλλά μέχρι τη δημοσίευση δεν λάβαμε απάντηση.

Αυτό όμως που βρήκαμε στη Διαύγεια είναι ότι η εταιρεία του Γιασάμ Αγιαβέφε, ΜILAYA CAPITAL LIMITED ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. είχε επιχειρήσει να δωρίσει το ολόιδια είδη και στις ίδιες ποσότητες στην Ελληνική Αστυνομία. Η ΕΛΑΣ στις 3 Απριλίου αποδέχτηκε τη δωρεά και λίγες μέρες μετά, ανακάλεσε την απόφαση.

Όπως έγραφε η ανάκληση, αυτή έγινε για λόγους που αναφέρονται ρητά σε σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Υγειονομικού/Α.Ε.Α. και σε διαταγή κ. Προϊσταμένου Επιτελείου/Α.Ε.Α. Ζητήσαμε από την ΕΛΑΣ να μας πληροφορήσει ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι ακριβώς και αν σχετίζονταν με το περιστατικό σύλληψης του χορηγού της δωρεάς. Μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος δεν έχουμε λάβει απαντήσεις ούτε από την ΕΛΑΣ ούτε από τον Γιασάμ Αγιαβέφε, στον οποίο επίσης απευθύναμε σχετική ερώτηση.

UPDATE 7 Ιουλίου 2022 – Απάντηση ΕΛΑΣ
Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ ανέφερε στις 7 Ιουλίου στο inside story ότι ο λόγος για την ανάκληση ήταν διαδικαστικός. «Δεν υπήρχε δυνατότητα αξιοποίησης μέρους του προσφερόμενου υλικού και διαδικαστικά έπρεπε να γίνει ανάκληση της δωρεάς».

Κάτι άλλο επίσης που χρήζει ερμηνείας αρμοδίως, είναι ότι στην Διαύγεια, στη σχετική καρτέλα των αποφάσεων της ΕΛΑΣ, γράφει ότι η αξία του υγειονομικού υλικού που δωρήθηκε ήταν 25.000 ευρώ και όχι 300.000 ευρώ, που έγραφε λίγες ημέρες μετά η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Ρωτήσαμε το υπουργείο Εσωτερικών (που εισηγήθηκε την τιμητική πολιτογράφηση) και το υπουργείο Υγείας πού οφείλεται αυτή η απόκλιση στα ποσά, ωστόσο δεν έχουμε λάβει απάντηση μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος. 

Πηγές από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, που μεσολάβησε για την δωρεά, υποστήριξαν ότι ο λόγος που η αποδοχή της δωρεάς του Γιασάμ Αγιαβέφε ανακλήθηκε από την ΕΛΑΣ ήταν το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή με βάση τις ισχύουσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου ο μόνος τρόπος για να εκτελωνιστεί υγειονομικό υλικό ήταν μέσω του υπουργείου Υγείας και πως η Αστυνομία δεν μπορούσε να εκτελωνίσει υγειονομικό υλικό ατελώς. Ως προς την απόκλιση των 275.000 ευρώ στην αξία της δωρεάς, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγιναν 11 παραδόσεις υλικού στο υπουργείο Υγείας και πώς τα 25.000 ευρώ που αναφέρει η ΕΛΑΣ «προφανώς ήταν η τιμή για την πρώτη δόση». Αυτή η ερμηνεία δόθηκε παρότι διευκρινίσαμε ότι η ΕΛΑΣ στην ανάρτησή της στη Διαύγεια αναφέρεται στην ίδια ποσότητα υγειονομικού υλικού με αυτήν που αναγράφει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο inside story πως η Εκκλησία γνώριζε ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε «είχε μπει στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν».

Στις 21 Απριλίου 2020 διαβάζουμε σε δημοσίευμα του Πειραιά ότι «Ο Αγιαβέφε Γιάσαμ, γεννημένος στην Τουρκία και φιλέλληνας επιχειρηματίας, που διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝ (σ.σ.: Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας) Ιωσήφ Βουράκη, παρέδωσε σήμερα (21/4) υγειονομικό υλικό (μάσκες, ιατρικά γυαλιά, αναπνευστήρες και τεστ κορονοϊού) τα οποία θα δοθούν σε δημότες που έχουν ανάγκη.
Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο επιχειρηματίας, ο οποίος μένει στην Ελλάδα και έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη χώρα μας, δεν στάθηκε μόνο σε αυτό, καθώς πριν από λίγες ημέρες είχε προσφέρει, στον ΟΠΑΝ, πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία δόθηκαν μέσω της ΚΟΔΕΠ και της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης αφού παρέλαβε το υλικό δήλωσε το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι δωρεές, ενώ άφησε κι ένα “παραθυράκι” να υπάρχει και συνέχεια…»

 

 

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο Γιασάμ Αγιαβέφε κατέθεσε στον Δήμο Μαραθώνος ποσότητα αντισηπτικών gel άνευ κόστους προκειμένου, όπως γράφει σε επιστολή του, να συνδράμει στις προσπάθειες του Δήμου για την προστασία και την αποφυγή της διασποράς της Covid-19. Την επιστολή υπογράφει ως «Λεωνίδας Γιασάμ Αγιαβέφε», αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του Απριλίου 2020 ο επιχειρηματίας επρόκειτο τότε «να βαπτιστεί χριστιανός ορθόδοξος σε κεντρική εκκλησία του Πειραιά».

Στη Διαύγεια δεν αναγράφονται ποσά για τις δωρεές προς ΟΠΑΝ και Δήμο Μαραθώνα.

Η επιχειρηματική παρουσία του Γιασάμ Αγιαβέφε στην Ελλάδα

Πέρα από τις δωρεές αναζητήσαμε και το επιχειρηματικό αποτύπωμα του Γιασάμ Αγιαβέφε στην Ελλάδα, αφού όπως γράφει το ΦΕΚ της τιμητικής πολιτογράφησής του, πέρα από το γεγονός με τις χορηγίες του απομάκρυνε τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην χώρα έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας προβάλλοντας την στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους».

Ο επιχειρηματίας διαθέτει στην Ελλάδα τρεις εταιρείες με έδρα στα νότια προάστια – δύο που ίδρυσε τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2020 και μία που απέκτησε μέσω εξαγοράς τον Μάρτιο του 2022.

Η πρώτη είναι η «MILAYA CAPITAL LIMITED ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.», που ιδρύθηκε με εταιρικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, με καταστατικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων και τις υπηρεσίες εταιρειών επενδύσεων (σε μετοχές, χρεόγραφα, ακίνητα κ.λπ.). Το φορολογικό έτος 2020 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν μηδενικός. Δεν υπάρχουν δημοσιευμένες πιο πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις.

Η δεύτερη έχει την επωνυμία OXO TECHNOLOGY ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ιδρύθηκε με εταιρικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ και στους καταστατικούς σκοπούς της συγκαταλέγονται οι υπηρεσίες μεσιτείας αγαθών, η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου και άλλες υπηρεσίες διαμεσολάβησης απόκτησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και οι υπηρεσίες αυτόματων μηχανημάτων για την ανταλλαγή μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων (σ.σ.: με απλά λόγια ΑΤΜ για κρυπτονομίσματα). Το 2020 (τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις) έκλεισε με ζημιές άνω των 395.000 ευρώ.

Η τρίτη εταιρεία ήταν σε χέρια ελλήνων επιχειρηματιών, εξαγοράστηκε από τον Γιασάμ Αγιαβέφε τον περασμένο Μάρτιο και μετονομάστηκε σε MILEO Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκει ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Μύκονο για το οποίο υπάρχουν διαφημιστικά άρθρα σε πορτογαλικό και ισραηλινό ΜΜΕ.

Κάτι που μας τράβηξε την προσοχή είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα χαρτιά που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα και ελληνικό διαβατήριο πάνω από δύο χρόνια πριν την τιμητική πολιτογράφησή του, κάτι που προκαλεί εντύπωση. Ρωτήσαμε σχετικά τον ίδιο τον Γιασάμ Αγιαβέφε αλλά και το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς να λάβουμε απάντηση για το πώς κατέστη κάτι τέτοιο εφικτό.

Ζυλ Ντασέν, Τομ Χανκς, οικογένεια Αντετοκούνμπο

Ο νομικός Βασίλης Χρονόπουλος, με αφορμή την τιμητική απονομή της ελληνικής υπηκοότητας στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, έκανε έρευνα σε όλες τις τιμητικές πολιτογραφήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών και κατέληξε σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα που ανάρτησε δημοσίως και αναδημοσιεύουμε:

«Έψαξα το αρχείο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (τα τελευταία 30 χρόνια) για να δω ποιοι και ποιες απέκτησαν τιμητικά την ελληνική ιθαγένεια. Ίσως μου “ξέφυγαν” κάποιες περιπτώσεις αλλά επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που είχα. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ρεκόρ στις “τιμητικές πολιτογραφήσεις”. Περίπου 20 άτομα πήραν την ελληνική ιθαγένεια λόγω της προσφοράς τους στη χώρα. Καθηγητές πανεπιστημίου, ηθοποιοί, τραγουδίστριες όπερας, επιχειρηματίες( ακόμα και κάπως θολοί). 6 πολιτογραφήθηκαν τιμητικά κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Μεταξύ αυτών και οι δυο ψαράδες από το Μάτι. 3 κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ένας από αυτούς ο Ιβάν Σαββίδης (που είχε προηγουμένως αποποιηθεί την ελληνική ιθαγένεια για να είναι υποψήφιος στις ρωσικές εκλογές). 6 πολιτογραφήθηκαν από την κυβέρνηση Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ιδιαίτερα φειδωλό στη χορήγηση τιμητικής ιθαγένειας. Ζυλ Ντασσέν και Ζακλίν ντε Ρομιγί ήταν οι μόνες περιπτώσεις που βρήκα περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 90. Η τιμητική πολιτογράφηση έχει μεγαλύτερη αξία όταν δεν παρέχεται συχνά και έχει περισσότερο συμβολική από ουσιαστική σημασία. Δεν είναι σύστημα “παροχής διαβατηρίου” σε όσες και όσους το χρειάζονται. Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει δημοσιοποιήσει λιγότερες από τις μισές περιπτώσεις τιμητικής πολιτογράφησης που έχει αποφασίσει. Υπάρχουν μόνο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. “Τιμήσαμε” ανθρώπους χωρίς καν ένα δελτίο τύπου. Στο μεταξύ μας, αδιαφανώς και παρεΐστικα».

UPDATE 7 Ιουλίου 2022
Σήμερα 7 Ιουλίου 2022 λάβαμε email από τον Γιασάμ Αγιαβέφε, στο οποίο μας ευχαριστεί για το ενδιαφέρον που δείχνουμε για το πρόσωπό του και προτείνει να συναντηθούμε στις 14 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσουμε και να «διορθώσει τις λανθασμένες πληροφορίες και τα θέματα που εγείρουμε». Η προθεσμία μέχρι την οποίαν είχαμε ζητήσει μιαν απάντηση με προηγούμενο email μας ήταν οι 18:00 της 6ης Ιουλίου.

 

Εικόνα etriantafillou
Σπούδασε κατά λάθος Οικονομική Επιστήμη στην ΑΣΟΕΕ και το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται ως οικονομικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Το 2010 δημιούργησε την πρώτη αντιγραφή του σατιρικού Τhe Onion, στην Ελλάδα. Παραμένει στον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Είναι ανορθόγραφη.

Διαβάστε ακόμα

Σχόλια

Εικόνα Anonymous

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.