Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
meli2.jpg
[Photo by Mae Mu on Unsplash]

Η μεγάλη νοθεία του μελιού: Πόσο αγνό είναι το μέλι που τρώμε;

Είναι μια υπερτροφή που συνοδεύει διαχρονικά τον άνθρωπο. Κι όμως, σήμερα αρκετοί από τους χιλιάδες τόνους μελιού που κατακλύζουν την παγκόσμια (και την ελληνική) αγορά δεν είναι ακριβώς μέλι: Νερωμένο ή ζαχαρωμένο, τεχνητό ή αναμεμειγμένο, νοθευμένο ή με πλαστά συνοδευτικά, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πρωτοφανούς διατροφικού σκανδάλου που έχει απασχολήσει ελάχιστα την κοινή γνώμη.
[Photo by Mae Mu on Unsplash]

Η κατανάλωση μελιού αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς σε όλον τον δυτικό κόσμο, αλλά η ντόπια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση. Ειδικά στην Ευρώπη, η ζήτηση υπερβαίνει την παραγωγή των κρατών κατά 50-60% σε ετήσια βάση, με πρόδηλη συνέπεια την αναγκαιότητα εισαγωγής μελιού από τρίτες χώρες. Βασικότερος εξαγωγέας είναι η Κίνα, που παρά την παγκόσμια κρίση και τη μείωση των μελισσοσμηνών, αυξάνει σταθερά την παραγωγή της. Την τελευταία δεκαπενταετία παράγει 90% περισσότερο μέλι, όταν οι κυψέλες έχουν αυξηθεί μόλις κατά 20%.

Image
stat1.png
Αξία σε εκατ. δολάρια των εξαγωγών μελιού από την Κίνα από το 2009 ως το 2017. [statista]

Πώς τα καταφέρνουν οι Κινέζοι; Μα παράγοντας μέλι που δεν είναι ακριβώς μέλι: προσθέτουν δηλαδή διάφορες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και αρώματα, αναμειγνύουν μέλια διαφόρων τύπων ή συλλέγουν ανώριμο μέλι το οποίο στη συνέχεια αποξηραίνουν τεχνητά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε τις καταγγελίες για αθρόα χρήση αντιβιοτικών στις κυψέλες, αλλά και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες όπου τρυγούν οι μέλισσες – σε αντίθεση με την ΕΕ, που τηρεί ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών και απαγορεύει την οποιαδήποτε χρήση τους στις μέλισσες.

Οι τεχνικές τους βελτιώνονται διαρκώς προκειμένου να μην εντοπίζονται από τις ελεγκτικές αρχές, ενώ δεν

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη