Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
ceyemen.jpg
Μετά από αεροπορική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στο υπουργείο Άμυνας της Υεμένης στην πρωτεύουσα Σανάα. [AFP]

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και ο πόλεμος της Υεμένης

Τα όπλα που θα πουλούσε ο υπουργός Αμύνης μέσω τρίτου στη Σαουδική Αραβία προορίζονταν πιθανότατα για τον πόλεμο στην Υεμένη. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ το έχει ξανακάνει, πουλώντας βόμβες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα –που πολεμάνε επίσης την Υεμένη.
Μετά από αεροπορική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στο υπουργείο Άμυνας της Υεμένης στην πρωτεύουσα Σανάα. [AFP]

Την Πέμπτη συζητείται στη Βουλή η υπόθεση της εξαγωγής πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Ένας Έλληνας υπουργός Άμυνας έγραψε για μία ακόμα φορά ιστορία, καθώς εξετάζεται σε ανακριτική διαδικασία μία δουλειά του υπουργείου που δεν έγινε ποτέ.

Στη μία της άκρη είναι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που ήθελε ξεπερασμένης τεχνολογίας, αλλά απαραίτητο γι’ αυτήν πολεμικό υλικό. Από την άλλη βρίσκεται το ελληνικό κράτος, που έλπιζε σε μία συμφωνία που θα του απέφερε 70 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι συνομιλητής της ελληνικής δημοκρατίας δεν ήταν ένα κράτος, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ένας ιδιώτης, που λέει ότι ήταν αντιπρόσωπος του Βασιλείου, κάτι που το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών αμφισβητεί. Οι Σαουδάραβες σιωπούν επισήμως. Αλλά έχουν τους λόγους τους. Το υλικό θα χρησιμοποιείτο εναντίον δικαίων και αδίκων σε έναν πόλεμο τον οποίον η Σαουδική Αραβία επισήμως δεν διεξάγει, αυτόν της Υεμένης.

Και δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθούσε να ξεφορτωθεί –κερδίζοντας– πολεμικό υλικό.

Το πλεονάζον –ή άχρηστο– πολεμικό υλικό

Τον Οκτώβριο του 2014 μία τρομακτική έκρηξη συγκλονίζει το εργοστάσιο του Γκόρνι Λομ, 145 χιλιόμετρα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη