Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
22'
Κατηγορία:
1940.jpg
Έλληνες στρατιώτες σε βουνοπλαγιά της Αλβανίας.

Η Ελλάδα φλέγεται

Ένα βιβλίο διηγείται την ιστορία της χώρας από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων έως τη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών. Προδημοσιεύουμε το κεφάλαιο για την Αθήνα στις παραμονές Χριστουγέννων του 1940 και τη μοναδική μαρτυρία του Ντίνου Χριστιανόπουλου για τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής και της απελευθέρωσης.
Έλληνες στρατιώτες σε βουνοπλαγιά της Αλβανίας.

18 Δεκεμβρίου 1940. Μπέργκχοφ. Πάνω σ’ έναν τεράστιο χάρτη της Ευρώπης, ο Αδόλφος Χίτλερ σημαδεύει με το δάχτυλό του τα Βαλκάνια και στη συνέχεια τη Σοβιετική Ένωση. Στις 9 Απριλίου, και ύστερα από τη σκληρή και άνιση μάχη των οχυρών, τα γερμανικά πάντσερ κατηφορίζουν στη Μακεδονία και τη Θράκη και από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα κομματιάζοντας την ελληνική άνοιξη. Πίσω τους για ακόμα μια φορά θα ξεχυθεί ο βουλγαρικός ζόφος με τη μορφή ενός ανεκδιήγητου συρφετού από στρατιώτες διψασμένους για εκδίκηση. Για τους Έλληνες της Μακεδονίας και της Θράκης άνοιγαν οι πύλες μιας επίγειας κόλασης.

Image
05739_03.jpg

Το βιβλίο-ντοκουμέντο Η Ελλάδα φλέγεται: Από την είσοδο των Γερμανοβουλγάρων στη ματωμένη Αθήνα των Δεκεμβριανών του Βασίλη Ι. Τζανακάρη από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μιλά για τη βαριά βουλγαρική κατοχή· για την προσπάθεια αφελληνισμού των κατοίκων της Μακεδονίας και της Θράκης (τα πρώτα λίκνα της Εθνικής μας Αντίστασης)· για τα γεγονότα της Δράμας και το πογκρόμ φρίκης που ακολούθησε· για το ολοκαύτωμα των Κερδυλίων και τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής, του Τσιτσάνη, των καζίνων, των δωσίλογων και των παρακρατικών, μέχρι τις μέρες της απελευθέρωσης του ΕΑΜ και της λαοκρατίας. Ένα βιβλίο μνήμης για εκείνους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη