Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
home.jpg

Δωρεάν διακοπές σε όλο τον κόσμο με ανταλλαγή σπιτιών

Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη πρακτική της Airbnb, που κατηγορείται για τη μετατροπή ολόκληρων γειτονιών ανά τον κόσμο από οικιστικές σε σχεδόν αμιγώς τουριστικές, η ανταλλαγή σπιτιών για δωρεάν διακοπές δεν προτάσσει το οικονομικό όφελος του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Αρκετές δεκαετίες πριν από τη διάδοση του διαδικτύου και την επέλαση του Airbnb και παρόμοιων υπηρεσιών για τη μαζική ενοικίαση ακινήτων ιδιωτών σε τουρίστες, είχαν κάνει διεθνώς την εμφάνισή τους δίκτυα ατόμων και έντυποι κατάλογοι που μετεξελίχθηκαν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρημένα ακίνητα. Σκοπός τους η αφιλοκερδής ανταλλαγή σπιτιών μεταξύ ανθρώπων που ήθελαν να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά δεν διέθεταν το απαραίτητο εισόδημα για την κάλυψη των εξόδων διαμονής τους σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.

Οι πλατφόρμες αυτές τα τελευταία χρόνια κερδίζουν δειλά-δειλά έδαφος και στο ελληνικό κοινό. Σε αντίθεση με τη διαδεδομένη λογική του Airbnb, που κατηγορείται για τη μετατροπή ολόκληρων γειτονιών ανά τον κόσμο από οικιστικές σε σχεδόν αμιγώς τουριστικές και την συνεπαγόμενη εκτίναξη των ενοικίων στις τουριστικά δημοφιλείς περιοχές σε απαγορευτικά επίπεδα για τους ντόπιους κατοίκους, που εκτοπίζονται, η ανταλλαγή σπιτιών για δωρεάν διακοπές δεν προτάσσει το οικονομικό όφελος του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά θέτει στο επίκεντρό της την τουριστική εμπειρία, χωρίς τις «επιβλαβείς» προεκτάσεις για την τοπική κοινωνία.

Image
afpvenice000_14g65v.jpg
«Είσοδος μόνο για κατοίκους». Η εκτίναξη του αριθμού των τουριστών λόγω και του Airbnb έχει οδηγήσει τους λεγόμενους υπερπροορισμούς, όπως είναι η Βενετία, να λάβουν μέτρα για τη διαχείριση και ασφάλεια των πληθών. [Andrea Pattaro/AFP]

Η

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη