Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
Βίντεο:
ge3.jpg

Χωρίς οικογένεια

Ο Τζαμσίντ και ο Σαΐντ είναι μόλις 17 και 14 ετών. Έφυγαν από το Αφγανιστάν και ήρθαν μόνοι τους στην Ελλάδα με στόχο να περάσουν τα σύνορα για τον Βορρά. Οι ιστορίες τους, και μερικές φορές οι σιωπές τους, μαρτυρούν το δράμα χιλιάδων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Αυτό είναι το δεύτερο μέρος της σειράς βίντεο "Χαμένα Παιδιά", στο πλαίσιο της στήλης Documenta.

Τζαμσίντ 

Ο Τζαμσίντ είναι μόνο 17 χρονών, ωστόσο μοιάζει να έχει εδώ και καιρό χάσει την παιδικότητα του. Ο τρόπος που αφηγείται την ιστορία του είναι μηχανικός και δεν προδίδει το συναίσθημά του. Λες και μιλάει για κάποιον άλλον. «Ήρθα από το Αφγανιστάν μόνος διασχίζοντας τα βουνά με τα πόδια, ώρες πεζοπορίας μέσα στο χιόνι» μας λέει. Προκειμένου να μας μιλήσει, αποχωρίζεται για λίγο το κινητό του. Είναι ο μόνος σύνδεσμός του με τον έξω κόσμο, ίσως και με τους διακινητές, που καραδοκούν και κατευθύνουν τα ασυνόδευτα ανήλικα.

«Ήρθα από τα Αφγανιστάν διασχίζοντας πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, ώρες πεζοπορίας μέσα στο χιόνι»

Το ταξίδι του ήταν μια πραγματική Οδύσσεια. Τώρα βρίσκεται στην Αθήνα και προσδοκά, όπως χιλιάδες συμπατριώτες του, να περάσει τα σύνορα και να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη βόρεια Ευρώπη. Τον συναντήσαμε στην οδό Ιουλιανού, στο Κέντρο Ημέρας του Φάρου, μιας οργάνωσης που έχει ως στόχο τη παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε παιδιά που έχουν έρθει ασυνόδευτα στην Ελλάδα.

Δανάη

«Τα παιδιά που έρχονται σε μας είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, αρκετά από αυτά φέρουν και εμφανή τραύματα στο σώμα τους. Δεν μιλάνε, όμως, εύκολα για τις εμπειρίες τους» μας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη