Γυναίκες στη θάλασσα

Διασχίζουν ωκεανούς, δίνουν μάχες με μουσώνες, διαβάζουν χάρτες, και κάποιες από αυτές τις καπετάνισσες κουμαντάρουν γκαζάδικα και φορτηγά πλοία ως τις εσχατιές της Γης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'

Οι γυναίκες που μπαρκάρουν είναι λίγες, αλλά μαθημένες σε φουρτούνες. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης ανοίγουν με το παράδειγμά τους τον δρόμο και για άλλες, σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επάγγελμα.

«Είμαι που λέτε δοκιμάκι στο καράβι, δεν ξέρω την τύφλα μου ακόμη. Όχι στο Άρροου, αλλά στο Ελαφίνα, ένα μεσαίου μεγέθους φορτηγό ξηρού φορτίου. Το καράβι, δηλαδή, που μπάρκαρα πρώτη φορά για να κάνω το εκπαιδευτικό ταξίδι ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο έτος της σχολής. Ούτε να περπατήσω στο κατάστρωμα δεν ήξερα. Κατεβαίνω το λοιπόν μια μέρα στην κουβέρτα, σεινάμενη και κουνάμενη. “Άκρη μπρεεεεεε’’, ακούω, “περνά κοτζάμ αυριανός καπετάνιος!’’». Αυτά είναι τα λόγια μια δόκιμης στο kapetanisses.blogspot.gr, ένα blog γυναικών αποφοίτων σχολών πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, στο οποίο καταγράφονται οι ανησυχίες των Ελληνίδων που αποφασίζουν να μπαρκάρουν. Τα κείμενα έχουν γραφτεί με αρεκτό αυτοσαρκασμό και περιγράφουν τις δυσκολίες που περιμένουν τα κορίτσια που αποφασίζουν να πάρουν τον δύσκολο δρόμο της θάλασσας με την ελπίδα να σταδιοδρομήσουν σε κάποια από τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες δεν είναι τα μποφόρ και οι χειρωνακτικές εργασίες, ούτε καν ο ρατσισμός που συχνά συναντούν πάνω στο πλοίο. Αυτό που δυσχεραίνει την καριέρα τους, είναι το γεγονός ότι οι πόρτες των περισσότερων ναυτιλιακών παραμένουν κλειστές για τις γυναίκες. Ακόμη και η αποφοίτηση από τις σχολές πλοιάρχων και μηχανικών είναι πιο δύσκολη για εκείνες, καθώς η απόκτηση πτυχίου προϋποθέτει την εκτέλεση δύο εκπαιδευτικών ταξιδιών, ταξίδια που πρέπει να εξασφαλίσουν οι ίδιοι οι φοιτητές από μόνοι τους και τα καράβια των ναυτιλιακών εταιρειών διστάζουν να πάρουν γυναίκες φοητητές.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.