Γυναίκες πρόσφυγες

«Δεν είχα επιλογή. Φοβήθηκα στ’ αλήθεια ότι θα τρελαθώ». Αυτά τα λίγα λόγια κατάφερε να αρθρώσει η Ούμο, περιγράφοντας στο κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τη δική της μοναχική και επώδυνη εμπειρία. Οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κλοπή, ξυλοδαρμό, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό. Είναι η έμφυλη όψη της προσφυγικής κρίσης.
Χρόνος ανάγνωσης: 
11
'
Aneesa Photography for the Halimah Trust

Η νεαρή Ούμο ξεκίνησε από μια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής ένα δύσκολο και ταραγμένο ταξίδι προς την Ευρώπη, έχοντας ήδη βιώσει στην πατρίδα της τη δολοφονία του αδερφού και την εξαφάνιση της αδερφής της. Στη διαδρομή εξαναγκάστηκε δύο φορές σε σεξ (transactional sex). Την πρώτη φορά για να αποκτήσει πρόσβαση σ’ ένα πλαστό διαβατήριο και τη δεύτερη για να βρει μια θέση στη βάρκα που θα τη μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα. Είναι μια από τις πολλές ιστορίες κακοποίησης των γυναικών προσφύγων που έχουν καταγραφεί. Ο μεγαλύτερος φόβος των επίσημων φορέων και των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι ότι πίσω από τις αμίλητες και βαθιά θλιμμένες φιγούρες ορισμένων γυναικών κρύβονται ατομικά δράματα βίας και καταπίεσης σ’ έναν εσωτερικευμένο και απαράβατο κανόνα σιωπής.

Το να είσαι πρόσφυγας από μόνο του είναι μια ζόρικη διαδικασία, σημαδεμένη από πολλαπλές απώλειες. Έχεις χάσει την πατρίδα και το σπίτι σου και μαζί μ’ αυτά ένα κομμάτι της μνήμης και της ταυτότητάς σου και ζεις σε μια παρατεταμένη συνθήκη “τράνζιτ”, που δεν σου επιτρέπει να ατενίζεις με αισιοδοξία το μέλλον. Ανάμεσα σ’ αυτόν τον ετερόκλητο προσφυγικό πληθυσμό, οι γυναίκες είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία. Το δικό τους ρίσκο είναι πολύ μεγαλύτερο και σχετίζεται με τις έμφυλες όψεις της καταπίεσης και της βίας. Ο διάχυτος σεξισμός από τη μία και τα στερεότυπα γύρω από τη θηλυκότητα που αναβιώνουν πιο οξυμένα σε κάποιες πολιτισμικές ή θρησκευτικές παραδόσεις από την άλλη, δημιουργούν το πλαίσιο για την εργαλειακή εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος και την ακύρωση της γυναικείας αυτενέργειας. Πέρα, λοιπόν, από την κακουχία του ταξιδιού, το άγχος της επιβίωσης και της προστασίας των παιδιών, οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν κλοπή, ξυλοδαρμό, βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.