Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
cover-pistols.jpg
To εξώφυλλο του God Save The Queen που έφτιαξε ο Τζέιμι Ριντ βασισμένος σε μια φωτογραφία της βασίλισσας από τον Σέσιλ Μπίτον είναι κατά τον Observer η πιο «αντιπροσωπευτική εικόνα της εποχής του πανκ».

Όταν οι Sex Pistols τόλμησαν να λοιδορήσουν την βασίλισσα

Στις 27 Μαΐου του 1977 κυκλοφόρησε μετά από πολλές περιπέτειες το σινγκλ God Save the Queen που εκτοξεύθηκε αμέσως στην κορυφή των τσαρτς. Η πρωτοφανής για τους καιρούς εξύβριση της βασίλισσας με τους στίχους «ο Θεός σώζει την βασίλισσα και το φασιστικό της καθεστώς» προκάλεσε αντιδράσεις που δεν περίμεναν ούτε οι μουσικοί προβοκάτορες που γέννησαν το πανκ.
To εξώφυλλο του God Save The Queen που έφτιαξε ο Τζέιμι Ριντ βασισμένος σε μια φωτογραφία της βασίλισσας από τον Σέσιλ Μπίτον είναι κατά τον Observer η πιο «αντιπροσωπευτική εικόνα της εποχής του πανκ».

«Βρισκόμασταν σε μια παμπ δίπλα στο στούντιο που ηχογραφούσαμε. Έπινα μπύρες με τον παραγωγό Κρις Τόμας και τον ηχολήπτη Μπιλ Πράις. Κάτι μπάσταρδοι εμφανίστηκαν ξαφνικά οπλισμένοι με μαχαίρια, ξυράφια και στειλιάρια και όρμησαν κατά πάνω μας φωνάζοντας ότι αγαπάνε την βασίλισσα τους. Βγήκαμε τρέχοντας και μπήκαμε στο αυτοκίνητο του Κρις κλειδώνοντας τις πόρτες. Ο όχλος βγήκε από την παμπ και επιτέθηκε στο αυτοκίνητο σπάζοντας το παρμπρίζ και τα πλαϊνά παράθυρα. Ένας από αυτούς κάρφωσε ένα ξυράφι στο γόνατό μου. Αν δεν φορούσα ένα χοντρό δερμάτινο παντελόνι θα με είχε αφήσει κουτσό. Ένας άλλος έχωσε ένα στιλέτο στην ρίζα της αριστερής παλάμης μου. Το κάρφωσε με τόση μανία που η άκρη του βγήκε από την άλλη πλευρά κόβοντας τους τένοντες. Από τότε δεν μπορώ να παίξω κιθάρα».

Image
383.jpg
H αστυνομία σταματά τον Τζόνι Ρότεν στο Γουέστμπορν Γκρόουβ, 23 Μαΐου 1977. [Barry Plummer]

Ήταν το πιο σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε όσα έζησαν οι Sex Pistols όταν τόλμησαν να λοιδορήσουν τον βρετανικό θεσμό της μοναρχίας. Το διηγείται ο τραγουδιστής τους, Tζόνι Λάιντον/Ρότεν, στην αυτοβιογραφία του Rotten: Νο Irish, No Blacks, No Dogs, τίτλος που προέρχεται από την πινακίδα που είχαν αναρτημένη κάποιες παμπ του Λονδίνου. «Μετά την κυκλοφορία του God Save The Queen απέφευγα να κυκλοφορώ μόνος μου και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη