Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-fylakes.jpg

Φυλακές Τρικάλων: Σαν να μην υπήρξαν ποτέ εδώ

Tο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Σιωπηλός Μάρτυρας» καταγράφει την ιστορία της φυλακής των Τρικάλων μέσα από τις μαρτυρίες επτά ανθρώπων που σχετίστηκαν άμεσα μαζί τους. Η φυλακή που στεγαζόταν στην καρδιά της πόλης κινδυνεύει τώρα να σβηστεί από τον χάρτη της πόλης και –κυρίως– τη συλλογική και ατομική μνήμη. Μπορεί όμως;

Κάποιοι ίσως θυμούνται τη Φυλακή των Τρικάλων από την εξέγερση των κρατουμένων το 2006, όταν τα ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει το κτίριο και φωτιές απειλούσαν από τα παράθυρά της. Κάποιοι άλλοι μπορεί να τη θυμούνται από την απόδραση του Νίκου Παλαιοκώστα. Οι περισσότεροι όμως τη γνωρίζουμε από το τραγούδι του Τσιτσάνη Στα Τρίκαλα, στα Δυο Στενά που αφηγείται τον φόνο του κακοποιού Γιώργου Σακαφλιά, κρατούμενου στις Φυλακές Τρικάλων. Οι στίχοι του Τρικαλινού Βασίλη Τσιτσάνη βασίστηκαν σε στίχους που έγραψαν οι συγκρατούμενοι του Σακαφλιά στη φυλακή.

Η ιστορική μνήμη

Η φυλακή Τρικάλων χτίστηκε το 1895 ως ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος στη Θεσσαλία, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς το 1881. Χτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ληθαίου, δίπλα σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη της Ελλάδας, το τζαμί του Οσμάν Σαχ, και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.

Image
fylaki-67-3-008.jpg

Η φυλακή λειτούργησε ως το 2006, οπότε και εγκαινιάστηκαν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις έξω από την πόλη. Και είναι αυτό το κτίριο που πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ του Κουτσιαμπασάκου, υποδεχόμενο επτά ανθρώπους που σχετίστηκαν άμεσα μαζί του. «Μου είχε φανεί πολύ αστείος ως χώρος κράτησης»

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη