Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
3'
Κείμενο:
Βίντεο:
cover-forum.jpg

Η αραβική κοινότητα στην Ελλάδα

Σε μια εποχή αναβίωσης της ισλαμοφοβίας, πριν λίγες εβδομάδες ιδρύθηκε από μέλη της αραβικής κοινότητας μια ΜΚΟ με στόχο την ανάδειξη του αραβικού πολιτισμού στην ελληνική κοινωνία. Για το Φόρουμ Ανάπτυξης μιλάει στο inside story ένας από τους ιδρυτές του, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Σάντι Αγιούμπι.

Το Φόρουμ Ανάπτυξης είναι μια από τις ελάχιστες ΜΚΟ που έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα μέλη της Αραβικής κοινότητας, η οποία λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών αριθμεί σήμερα περισσότερα από 70.000 μέλη. Παρόμοιες πρωτοβουλίες αντιμετωπίζονται συχνά με δυσπιστία από ορισμένους κύκλους στη χώρα. Αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την έδρα της νέας οργάνωσης για να κατανοήσουμε περισσότερα.

Image
foto03.jpg

Το Φόρουμ Ανάπτυξης στεγάζεται σε μια μάλλον ανώνυμη πολυκατοικία στο Γκύζη. Ωστόσο το θέαμα που αντικρίσαμε διαβαίνοντας το κατώφλι της ούτε ανώνυμο ήταν, ούτε και συνηθισμένο. Ο Λιβανέζος δημοσιογράφος, μεταφραστής και καθηγητής ελληνικών, Σάντι Αγιούμπι, μας προσκάλεσε στη γιορτή για το τέλος του σχολικού έτους. Μας υποδέχεται μια πολυπολιτισμική κοινότητα, γυναίκες και παιδιά από διαφορετικές εθνικότητες συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ. Το πάτωμα είναι σπαρμένο με ροδοπέταλα και μια παρέα κοριτσιών τραγουδά ένα αραβικό τραγούδι. Το τραπέζι είναι στρωμένο και περιλαμβάνει εδέσματα από διαφορετικές χώρες. Τα χαμόγελα περισσεύουν.

 

 

Στον επάνω όροφο ηχούν οι νότες του τραγουδιού «Στου Όθωνα τα χρόνια» του Σταύρου Ξαρχάκου. Εκεί μια μικρή ομάδα παιδιών συμμετέχει στο τελευταίο, πριν από τις θερινές διακοπές

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη