Ιδιαίτεροι άνθρωποι, ιδιαίτερες ανάγκες

Την αφανή γιγάντια κοινότητα των ανθρώπων με αναπηρία την θυμόμαστε μόνο στις επετείους. Το inside story είχε την ευκαιρία να συναντήσει μια παρέα των υπέροχων συνανθρώπων μας και να περάσει κάποιες μαγικές στιγμές μαζί τους.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'

Το ραντεβού είναι στη Λεόντειο Σχολή στα Άνω Πατήσια. Η πρόσκληση μας απευθύνθηκε από το ελληνικό τμήμα της Οργάνωσης Πίστη και Φως, μια διεθνή καθολική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1971 από τον δόκτωρα Φιλοσοφίας και θεολόγο Jean Vanier και τη δασκάλα Marie-Hélène Mathieu με στόχο την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων, με ιδιαίτερη αναφορά στα άτομα με νοητική αναπηρία και τις οικογένειές τους. Η οργάνωση περιλαμβάνει 1.648 κοινότητες στις 81 χώρες όπου είναι παρούσα, σε Αφρική, Αμερική, Ασία, Ευρώπη και Ωκεανία. Δύο στις τρεις χώρες όπου δραστηριοποιείται αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση ή πολιτική αστάθεια. Οι διάφορες κοινότητες Πίστη και Φως είναι συνεχώς σε επαφή μεταξύ τους ανταλλάσσοντας εμπειρίες και φιλοξενία.

Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, δηλαδή ανέρχονται στα 37 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στην Ελλάδα τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Το 35% διαμένουν στην Αθήνα, ενώ η πλειοψηφία τους είναι άτομα με νοητική στέρηση.

Η ελληνική πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά, αφού οι υποδομές είναι από ελλιπείς μέχρι ανύπαρκτες και τα επιδόματα αναπηρίας συνεχώς περικόπτονται. Λίγοι τους συμπαραστέκονται ή νοιάζονται για αυτούς και για τις ανάγκες τους. Το αποτέλεσμα είναι οι οικογένειες τους να σηκώνουν όλο το βάρος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.