Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Κείμενο:
hoaxes_ce1.jpg
[ellinikahoaxes.gr]

Η μάχη για τα fake news ήρθε και στην Ελλάδα: Κυβέρνηση vs Ellinika Hoaxes

Τι ακριβώς συμβαίνει με την πολυσυζητημένη συνεργασία του Facebook με τα Ellinika Hoaxes; Θα ελέγχονται οι αναρτήσεις των χρηστών, θα ευνοούνται συγκεκριμένα κόμματα και θα επιβληθεί λογοκρισία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση;
[ellinikahoaxes.gr]

Στις αρχές Μαΐου το Facebook ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος επαλήθευσης των γεγονότων στην Ελλάδα, προκειμένου να συμβάλει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και τον περιορισμό των ψευδών ειδήσεων. Πρώτος –και μοναδικός προσώρας– συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου στη χώρα μας είναι το μη κερδοσκοπικό site Ellinika Hoaxes (ή Greek Hoaxes όπως αναφέρεται), το οποίο νωρίτερα φέτος έλαβε την –απαραίτητη σύμφωνα με το Facebook– πιστοποίηση από το IFCN.

Η πιστοποίηση των Ellinika Hoaxes

Η αξιολόγηση της αίτησης των Ellinika Hoaxes έγινε από τη Σοφία Ιγνατίδου τον περασμένο Ιανουάριο. Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η ελληνίδα δημοσιογράφος, τα Ellinika Hoaxes είναι ανεξάρτητος ιστότοπος ελέγχου ειδήσεων που λειτουργεί ως ΜΚΟ, και ελέγχει ένα ευρύ φάσμα δημοσιεύσεων, από τις τρέχουσες ειδήσεις έως τις θεωρίες συνωμοσίας, hoaxes για την υγεία και την ψευδοεπιστήμη κ.ά. Σημειώνει ότι η προσέγγιση του ιστοτόπου στα fake news είναι «εντυπωσιακή», αλλά αναφέρει ότι θα ήταν χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για τους ελέγχους που διενήργησαν οι αναγνώστες.

Η θετική εισήγησή της και τα σχόλια για το Ellinika Hoaxes είναι διαθέσιμα εδώ.

Image
poynterstamp.png
Η «σφραγίδα» του IFCN για τα Ellinika Hoaxes.

 

Παράλληλα, εγκρίθηκε η συμμετοχή των ΕΗ στην

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη