Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
20'
Κείμενο:
cover-ert.jpg
Το κτίριο της Αγίας Παρασκευής. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Η ΕΡΤ ποτέ δεν πεθαίνει [ΜΕΡΟΣ Α’]

Tι συμβαίνει στην Αγία Παρασκευή πέντε χρόνια μετά το «μαύρο» και τρία χρόνια μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ; Κατάφερε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να υποστηρίξει τον αναντικατάστατο ρόλο της στην προάσπιση της πολυφωνίας και της δημοκρατίας ή παραμένει εξαρτημένη από τον παλαιοκομματικό συνδικαλισμό και τα παιχνίδια εξουσίας; ​Αυτό είναι το πρώτο μέρος της μεγάλης έρευνας του inside story.
Το κτίριο της Αγίας Παρασκευής. [Angelos Tzortzinis/AFP]

Τους τελευταίους μήνες συναντήθηκα με στελέχη και εργαζομένους της ΕΡΤ, από τους οποίους ζήτησα να μου διηγηθούν τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, ακούγοντας παράλληλα τα αυξανόμενα περιστατικά κριτικής εκ των έσω, δηλαδή ιστορίες που τα ίδια τα στελέχη και οι δημοσιογράφοι φέρνουν εσχάτως πολύ συχνά στη δημοσιότητα.

Με δυο λόγια

Η ΕΡΤ έχει σήμερα περίπου 2.200 εργαζόμενους, μερικές εκατοντάδες λιγότερους από όσους μετρούσε προτού «πέσει μαύρο», το καλοκαίρι του 2013. Πέρα από αυτό, το κλείσιμο και η επαναλειτουργία της δεν άλλαξαν πολλά. Συνεχίζει να καλύπτει πάνω από το 90% των εξόδων της από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι πολίτες και έχει σταθερά τις χαμηλότερες τηλεθεάσεις του ελληνικού τηλεοπτικού τοπίου. Τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ελέγχει σε μεγάλο βαθμό ακόμα η ΠΟΣΠΕΡΤ, το συνδικαλιστικό όργανο του προσωπικού, με πρόεδρο εδώ και χρόνια τον Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Μάλιστα, από το 2017 ο ρόλος του τελευταίου εμφανίζεται ενισχυμένος, μετά από μία συνάντηση που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά, η οποία λέγεται πως καθόρισε μια «νέα εποχή» στην ΕΡΤ, υπό την άτυπη διοίκησή του. Σήμερα, στον ίδιο και σε άλλα στελέχη της διοίκησης

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη