Ερευνώντας τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής σε μια ορεινή επαρχία της Ελλάδας

Μία έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών επιχειρεί να μελετήσει σε βάθος το φαινόμενο της υποστήριξης προς τη Χρυσή Αυγή, παίρνοντας για παράδειγμα μιαν ορεινή περιοχή της περιφέρειας, όπου το κόμμα πετυχαίνει υψηλά ποσοστά από τις εκλογές του 2012 και μετά. Ποιοι είναι αυτοί που στηρίζουν το φιλοναζιστικό κόμμα και τι περιμένουν από αυτό;
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής σε προεκλογική συγκέντρωση τον Μάιο του 2014. [Aris Messinis/AFP]

Μια νέα εποχή ξημερώνει για τη Δύση, που υποκύπτει όλο και περισσότερο στους φόβους και τις φαντασιώσεις της, ξυπνώντας μνήμες ενός σκοτεινού παρελθόντος. Η απόδειξη είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που είναι πλέον γεγονός σε ένα μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου.

Η Ελλάδα δεν εξαιρείται από αυτήν την τάση και το φαινόμενο Χρυσή Αυγή, που αναδείχτηκε στην πραγματική έκτασή του στις εκλογές του 2012, ήλθε για να μείνει. Τα τελευταία χρόνια απασχόλησε επανειλημμένα ελληνικά και ξένα ΜΜE, ωστόσο ελάχιστες είναι οι επιστημονικές έρευνες που το έχουν ερευνήσει σε βάθος. Ίσως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη είναι αυτή που πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, η οποία ξεκίνησε το 2012 και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στόχος της είναι η διερεύνηση των διαδικασιών διείσδυσης της Χ.Α στο εκλογικό σώμα. Εστιάζοντας σε μια ορεινή περιοχή της ελληνικής περιφέρειας, που λαμβάνεται ως δείγμα, η έρευνα έχει στόχο να αναδείξει εκείνους τους παράγοντες της τοπικής σύνθεσης και της πολιτικής παράδοσης που οδηγούν στην εδραίωση αυτού του φαινομένου.

Το inside story συνομίλησε με τον κοινωνικό ανθρωπολόγο Μιχάλη Πέτρου και τον πολιτικό επιστήμονα-γεωγράφο Γιώργο Κανδύλη, που έχουν την επιστημονική ευθύνη της έρευνας. Σε μία αποκαλυπτική κουβέντα, μας μετέφεραν την εμπειρία τους και τα πρώτα τους συμπεράσματα.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.