Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κατηγορία:
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Ομιλία σε περιφερειακή συγκέντρωση του ΑΚΡ, 7 Απριλίου 2018. [Presidency of the Republic of Turkey]

Τουρκία: Χρονικό προδιαγεγραμμένων εκλογών

Ό,τι κάνει και ό,τι λέει ο πρόεδρος Έρντογαν έχει μόνο ένα ακροατήριο και έναν στόχο: Το εσωτερικό της χώρας του και το πώς θα παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία. Και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όταν οι προεκλογικές κορώνες αφορούν και εμάς.
Ομιλία σε περιφερειακή συγκέντρωση του ΑΚΡ, 7 Απριλίου 2018. [Presidency of the Republic of Turkey]

Οι εκλογές στην Τουρκία για τον πρόεδρο που θα εξουσιάζει και θα ελέγχει τους πάντες και τα πάντα τα επόμενα πέντε χρόνια, κατά τα φαινόμενα με τρόπο ακόμη πιο απολυταρχικό, ορίστηκαν για τις 24 Ιουνίου, ενάμιση χρόνο πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία. Ανακοινώθηκαν στις 18 Απριλίου από τον ίδιο, τον απρόβλεπτο και αυταρχικό πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή αρνιόταν το ενδεχόμενο, όμως οι πράξεις του τον διέψευδαν: Τους δύο τελευταίους μήνες όργωνε την τουρκική επικράτεια με συνεχείς συγκεντρώσεις και ομιλίες που στόχο είχαν τη συσπείρωση της συντηρητικής και θρησκευόμενης βάσης του κόμματός του –ή για να είμαστε απολύτως ακριβείς, της σύμπραξης με τους Εθνικιστές.

Image
2018-04-18-aciklama-09.jpg
Η συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές, 18 Απριλίου 2018. [Presidency of the Republic of Turkey]

Οι προδιαγεγραμμένες εκλογές

Οι πρόωρες εκλογές ζητήθηκαν από τον –σύμμαχο πλέον του Έρντογαν, που ήδη από τον Ιανουάριο είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι σε ενδεχόμενο εκλογών θα στεκόταν στο πλευρό του– Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) –μάλιστα ως ημερομηνία διεξαγωγής τους είχε προτείνει την 26η Αυγούστου, επέτειο της μάχης του Μαντζικέρτ του 1071 μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων. Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί εκλογές. Τον Ιούλιο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη