Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cover.jpg
Από την επιδημία Ebola στη Λιβερία του 2014. [PASCAL GUYOT / AFP]

Η επόμενη μεγάλη πανδημία

Eκατό χρόνια μετά τη φονική ισπανική γρίπη, όλοι μοιάζουν να περιμένουν το ξέσπασμα μιας μολυσματικής νόσου με εκατομμύρια νεκρούς. Θα είναι ένας νέος υποτύπος του ιού της γρίπης, μια μεταλλαγμένη μορφή του Ebola ή του SARS, ή μια νέα, εντελώς άγνωστη απειλή; Ουδείς γνωρίζει αλλά και ουδείς δηλώνει έτοιμος να την αντιμετωπίσει.
Από την επιδημία Ebola στη Λιβερία του 2014. [PASCAL GUYOT / AFP]

Η ισπανική γρίπη θεωρείται το μεγαλύτερο ιατρικό ολοκαύτωμα όλων των εποχών: εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους είχε μολυνθεί, ενώ το 3-5% του παγκόσμιου πληθυσμού (40-50 εκατ.) έχασαν τη ζωή τους, αν και νέες αναλύσεις ανεβάζουν την εκτίμηση σε 80-100 εκατ. Η πανδημία του 1918 μέσα σε μόλις 24 εβδομάδες στοίχισε περισσότερες ζωές από όσες ο ιός του HIV σε 24 χρόνια.

Έμεινε στην ιστορία ως ισπανική γρίπη, παρότι δεν ξεκίνησε στην Ισπανία, ούτε καταγράφηκαν εκεί τα περισσότερα θύματα. Ο λόγος πιθανότατα είναι ότι λόγω του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου που εξελισσόταν, ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία επέβαλαν λογοκρισία στον Τύπο και εμπόδιζαν τη διάδοση των ειδήσεων σχετικά με τη γρίπη, αφενός για να μην τρωθεί το φρόνημα του στρατεύματος και αφετέρου για να μην φανούν πιο ευάλωτες στον εχθρό. Καθώς η Ισπανία είχε κρατήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, οι ισπανικές εφημερίδες κάλυπταν την πανδημία.

Image
american-red-cross-nurses.jpg
Νοσοκόμες του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού φροντίζουν ασθενείς σε προσωρινούς κοιτώνες που στήθηκαν στο δημαρχείο του Όκλαντ, 1918. [Oakland Public Library]

Στην Ελλάδα ο Τύπος αντιμετωπίζει τη γρίπη μάλλον ελαφρά: Διαβάζουμε στην «Ώρα» της 14ης Ιουνίου: «Εάν ακούση κανείς τους συμπολίτες, θα υποθέσει ότι η περίφημος Ισπανική επιδημία ενέσκηψε και εις το Ιοστέφανον Αστυ. Ο κάθε συμπολίτης μόλις αισθανθή υγραινομένους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη