Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-sporoi.jpg
[από το βιβλίο Modernist Cuisine, εκδ. Taschen]

Επιστροφή στους ελληνικούς σπόρους

Είναι μόνο ρομαντικοί οι αγρότες που επιστρέφουν στην καλλιέργεια παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών, ή υπάρχει και οικονομικό νόημα; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παλιοί σπόροι είναι καλύτεροι από τα σύγχρονα υβρίδια από πολλές απόψεις και μπορούν να δώσουν νέα πνοή στην ελληνική αγροτική ανάπτυξη.
[από το βιβλίο Modernist Cuisine, εκδ. Taschen]

Η κυρία Μαρία βγαίνει βιαστικά από το σπίτι, για να τον προλάβει. Η 65χρονη γυναίκα από την Ικαρία κρατάει στα χέρια της με προσοχή ένα κουτί. Μέσα του κρύβει έναν μικρό θησαυρό, τους σπόρους από 12 τοπικές ποικιλίες φασολιών. Τις φυτεύει κάθε χρόνο, από τότε που θυμάται τον εαυτό της, σε ένα χωραφάκι δίπλα στο σπίτι της. Ήταν “προίκα” από τη μάνα της, κι εκείνης από τη γιαγιά της.

Η πολύτιμη κληρονομιά

«Φύλαξέ τους», λέει η κυρία Μαρία και ο Θοδωρής Τσιμπίδης, ευγνώμων για τη δωρεά της, τους φυλάει εδώ και μια τριετία στην Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου. «Δεν είναι εύκολο να πείσεις κάποιον να σου δώσει τους σπόρους που καλλιεργεί. Είναι όμως σημαντικό οι τοπικοί παραδοσιακοί σπόροι να φυλαχθούν και να διατηρηθούν για την επόμενη γενιά με ασφάλεια, ώστε να μην εξαφανιστούν, όπως χιλιάδες άλλοι, στο πέρασμα των χρόνων», λέει ο ίδιος στο inside story.

Image
dbean.jpg
Παραδοσιακοί σπόροι φασολιών.

Ειδικά οι σπόροι της κυρίας Μαρίας, θα είχαν χαθεί ολοκληρωτικά αν κάποιοι από αυτούς δεν είχαν καταλήξει στην Τράπεζα. «Με πήρε αναστατωμένη τηλέφωνο πριν από κάποιον καιρό. Mε ρώτησε αν έχω κρατήσει τους σπόρους των φασολιών και μου ζήτησε να της στείλω μερικούς, γιατί η αποθήκη της πήρε φωτιά και δεν της έμεινε ούτε ένας. Αν δεν μου τους

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη