Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Anonymous, Theater of Epidaurus, c. 1895-1915, paper. [Rijksmuseum Amsterdam]

Επίδαυρος: 2.400 χρόνια ιστορίας στο τελειότερο θέατρο του κόσμου

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου δεχόταν ασθενείς απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο – το θέατρο ήταν ένα από τα «φάρμακα» που χορηγούσαν οι γιατροί. Μετά την ανασκαφή του, συνεχίζει να «θεραπεύει» ψυχικά τους επισκέπτες με το κάλλος, την αρμονία και την ακουστική του.
Anonymous, Theater of Epidaurus, c. 1895-1915, paper. [Rijksmuseum Amsterdam]

«Επιδαυρίους δε έστι θέατρον εν τω ιερώ μάλιστα εμοί δοκεί θέας άξιον. Τα μεν γαρ Ρωμαίων πολύ δη τι υπερείχε των πανταχού τω κόσμω μεγέθει δε Αρκάδων το εν τη Μεγάλη πόλει· αρμονίας δε ή κάλλους ένεκα αρχιτεκτόνων ποίος ες άμιλλαν Πολυκλείτω γένοιτ’ αν αξιόχρεως; Πολύκλειτος γαρ και θέατρον τούτο και οίκημα το περιφερές ο ποιήσας ην».

Τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο μέγας περιηγητής της αρχαιότητας και γεωγράφος Παυσανίας φθάνει στην Αργολίδα και επισκέπτεται το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, όπου το ιερό του θεού-ιατρού της αρχαιότητας έχει τη φήμη του σημαντικότερου θεραπευτικού κέντρου της εποχής. Θα δει τον ναό του Ασκληπιού, την Θόλο όπου τελούνταν η μυστηριακή λατρεία του θεού, τη Στοά του Αβάτου όπου επιτυγχανόταν η ίαση του ασθενούς μέσω της διαδικασίας της εγκοίμησης, πολλούς άλλους μικρούς ναούς αφιερωμένους σε διάφορους θεούς, βωμούς για τις θυσίες, το καταγώγιον που λειτουργούσε ως μεγάλος ξενώνας για τους επισκέπτες και φυσικά το επιβλητικό θέατρο, που καταλαμβάνει όλη τη δυτική πλευρά του Κυνόρτιου όρους. Αν ήταν τυχερός, θα είχε παρακολουθήσει κάποιους από τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που γίνονταν σε αυτό το θέατρο προς τιμήν του θεού, έχοντας έτσι την ευκαιρία να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη