Επίδαυρος: 2.400 χρόνια ιστορίας στο τελειότερο θέατρο του κόσμου

Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου δεχόταν ασθενείς απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο – το θέατρο ήταν ένα από τα «φάρμακα» που χορηγούσαν οι γιατροί. Μετά την ανασκαφή του, συνεχίζει να «θεραπεύει» ψυχικά τους επισκέπτες με το κάλλος, την αρμονία και την ακουστική του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Anonymous, Theater of Epidaurus, c. 1895-1915, paper. [Rijksmuseum Amsterdam]

«Επιδαυρίους δε έστι θέατρον εν τω ιερώ μάλιστα εμοί δοκεί θέας άξιον. Τα μεν γαρ Ρωμαίων πολύ δη τι υπερείχε των πανταχού τω κόσμω μεγέθει δε Αρκάδων το εν τη Μεγάλη πόλει· αρμονίας δε ή κάλλους ένεκα αρχιτεκτόνων ποίος ες άμιλλαν Πολυκλείτω γένοιτ’ αν αξιόχρεως; Πολύκλειτος γαρ και θέατρον τούτο και οίκημα το περιφερές ο ποιήσας ην».

Τον 2ο μ.Χ. αιώνα ο μέγας περιηγητής της αρχαιότητας και γεωγράφος Παυσανίας φθάνει στην Αργολίδα και επισκέπτεται το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, όπου το ιερό του θεού-ιατρού της αρχαιότητας έχει τη φήμη του σημαντικότερου θεραπευτικού κέντρου της εποχής. Θα δει τον ναό του Ασκληπιού, την Θόλο όπου τελούνταν η μυστηριακή λατρεία του θεού, τη Στοά του Αβάτου όπου επιτυγχανόταν η ίαση του ασθενούς μέσω της διαδικασίας της εγκοίμησης, πολλούς άλλους μικρούς ναούς αφιερωμένους σε διάφορους θεούς, βωμούς για τις θυσίες, το καταγώγιον που λειτουργούσε ως μεγάλος ξενώνας για τους επισκέπτες και φυσικά το επιβλητικό θέατρο, που καταλαμβάνει όλη τη δυτική πλευρά του Κυνόρτιου όρους. Αν ήταν τυχερός, θα είχε παρακολουθήσει κάποιους από τους μουσικούς, ωδικούς και δραματικούς αγώνες που γίνονταν σε αυτό το θέατρο προς τιμήν του θεού, έχοντας έτσι την ευκαιρία να εκθειάσει, εκτός από την αρμονία και το κάλλος, και την ακουστική του. Στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως θεωρεί αυταπόδεικτα, λόγω του περίφημου αρχιτέκτονα Πολύκλειτου (του Νεώτερου), που όπως αναφέρει, το είχε κατασκευάσει.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.