
Ένας φόρος που καθηλώνει την Κοινωνία των Πολιτών
Στους πρώτους μήνες της πρώτης κυβερνητικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δέχτηκε επίσκεψη από τα στελέχη γνωστού δικηγορικού γραφείου, τα οποία του κατέθεσαν εννέα προτάσεις για quick wins (μεταρρυθμίσεις με άμεση απόδοση) στον πολιτισμό.
Μεταξύ αυτών ήταν η κατάργηση της επιβάρυνσης 0,5% για δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς πολιτιστικούς φορείς, η εξαίρεση των φορέων αυτών από τη φορολογία εισοδήματος, η έκπτωση δαπανών για δωρεές σε πολιτιστικούς φορείς για νομικά πρόσωπα και η επιβολή υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (6%) στην εισαγωγή και την τοπική πώληση έργων τέχνης. Σύμφωνα με άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός υιοθέτησε ενθουσιωδώς το σύνολο των προτάσεων. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, έχει εφαρμοστεί πλήρως μόνο η μία (κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου για το χρησιδάνειο έργων τέχνης) και μερικώς η μείωση του ΦΠΑ (από 24 σε 13%).
Προσεχώς, ωστόσο, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην άρση διατάξεων που υπονομεύουν τις προοπτικές άνθησης των ιδρυμάτων ευρύτερα στην Ελλάδα – και θα επιχειρήσει την αυτονόμηση όσων υπάγονται στη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων, υπό συγκεκριμένους όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του inside story, είναι πρόθεση του υπουργείου