Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κείμενο:
cover.jpg
[Vasilis Karafotias]

Έχουμε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης;

Η Tate Modern του Λονδίνου ολοκληρώθηκε σε πέντε χρόνια και το Κέντρο Pompidou στο Παρίσι σε μια εξαετία. Όμως το Φιξ στην Αθήνα χρειάστηκε τουλάχιστον 15 χρόνια και μισάνοιξε πριν λίγο καιρό, με μια περιοδική έκθεση στο ισόγειο. Ίσως φταίει το γεγονός ότι στο κουφάρι της παλιάς ζυθοποιίας εκφράστηκαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο οι τεράστιες παθογένειες που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη πολιτεία.
[Vasilis Karafotias]

«Φανταστείτε το Μουσείο όπως έναν πύραυλο. Το πάτημα του κουμπιού για την εκτόξευση, όπως και το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων, κρατά μονάχα ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Όμως έχουν προηγηθεί πολλά έτη προετοιμασίας ώστε να κυλήσουν όλα ομαλά», έλεγε η επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά σε μια παρέα καλλιτεχνών και δημοσιογράφων που πέρασαν πρόσφατα το κατώφλι του Φιξ, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ίδια βρέθηκε στην τυχερή θέση να παραλάβει τον “πύραυλο” σχεδόν έτοιμο.

Image
exhibition_opening_31.10.2016_giorgia_gavali_12.jpg
Η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα» εγκαινίασε τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ, 31 Οκτωβρίου 2016. [Giorgia Gavali]

Το ΕΜΣΤ είναι κάτι σαν case study της εθνικής κακοδαιμονίας. Μετά από 16 ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας κι ενώ είναι έτοιμο το κτίριο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα τοποθετηθεί η μόνιμη συλλογή και θα στελεχωθεί πλήρως το Μουσείο, έτσι ώστε να μιλάμε για το τέλος της περιπέτειάς του, η οποία συνέπεσε και με την εντεινόμενη οικονομική κρίση. Το τελευταίο κεφάλαιο της saga, δηλαδή η παρούσα φάση, αφορά το αν τελικά θα ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα του Ιδρύματος Νιάρχου για να προχωρήσει η δωρεά-οξυγόνο των τριών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία απεντάχθηκε το 2015 από το πρόγραμμα του ΙΣΝ.

Όμως το σήριαλ έχει ακόμα έναν ενδιαφέροντα επίλογο. Μέσα στα επόμενα έτη

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη