Οι Έλληνες Anywheres του Brexit

«Αnywheres» (αντιθ. «Somewheres»): Εκείνοι που αισθάνονται άνετα με την παγκοσμιοποίηση και, στηριζόμενοι στις επαγγελματικές τους δεξιότητες, επιλέγουν να μετεγκατασταθούν σε διαφορετικές χώρες. Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκαν απρόσμενα οι Έλληνες της Βρετανίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Tο νέο γκραφίτι του Banksy εμφανίστηκε στο Ντόβερ στις 8 Μαΐου και απεικονίζει έναν εργάτη που αφαιρεί ένα από τα αστέρια στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP]

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο ιδρυτής του βρετανικού περιοδικού Prospect λέει ότι το Brexit είναι μία εκδοχή της σύγκρουσης ανάμεσα στους ανθρώπους που αισθάνονται άνετα με την παγκοσμιοποίηση, και εκείνους που νιώθουν ότι τους απειλεί. Ο Ντέιβιντ Γκούντχαρτ αποκαλεί τους πρώτους «Anywheres»: είναι όσοι, στηριζόμενοι στις δεξιότητες τους, επιλέγουν στη διάρκεια της καριέρας τους να μετεγκατασταθούν σε διαφορετικές χώρες. Οι δεύτεροι είναι οι «Somewheres», άνθρωποι που νιώθουν πως ανήκουν «κάπου», δεν μετακινούνται, ούτε όμως είναι δεκτικοί στο ενδεχόμενο ο τόπος τους να αλλάξει με την άφιξη νέων κατοίκων.

Είναι πολύ ενδιαφέρον πως οι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και προερχόμενοι από μία χώρα μέχρι πρότινος εσωστρεφή ως προς την εργασιακή κινητικότητα των κατοίκων της, βρέθηκαν μετά την κρίση στην κατηγορία των «Αnywheres». Από αυτή τη θέση, εξαιτίας μίας νέας ιστορικής πρόκλησης, προσπαθούν να δουν το μέλλον τους στην εποχή του Brexit.

Οι αριθμοί

Για να υπολογίσουμε τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον ρόλο που έπαιξε στο Brexit, πρέπει να δούμε τους αριθμούς.

Τον τελευταίο χρόνο, ήρθαν στη Μεγάλη Βρετανία 596.000 μετανάστες. Το ίδιο διάστημα, 323.000 μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Επομένως, το κράτος υποδέχθηκε 273.000 νέους πολίτες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, “δημιουργείται” δηλαδή ετησίως μία πόλη, στο μέγεθος του Σαουθάμπτον.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.