Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κατηγορία:
Tags:
Κείμενο:
cover-brexit.jpg
Tο νέο γκραφίτι του Banksy εμφανίστηκε στο Ντόβερ στις 8 Μαΐου και απεικονίζει έναν εργάτη που αφαιρεί ένα από τα αστέρια στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP]

Οι Έλληνες Anywheres του Brexit

«Αnywheres» (αντιθ. «Somewheres»): Εκείνοι που αισθάνονται άνετα με την παγκοσμιοποίηση και, στηριζόμενοι στις επαγγελματικές τους δεξιότητες, επιλέγουν να μετεγκατασταθούν σε διαφορετικές χώρες. Σε αυτήν την κατηγορία εντάχθηκαν απρόσμενα οι Έλληνες της Βρετανίας.
Tο νέο γκραφίτι του Banksy εμφανίστηκε στο Ντόβερ στις 8 Μαΐου και απεικονίζει έναν εργάτη που αφαιρεί ένα από τα αστέρια στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP]

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο ιδρυτής του βρετανικού περιοδικού Prospect λέει ότι το Brexit είναι μία εκδοχή της σύγκρουσης ανάμεσα στους ανθρώπους που αισθάνονται άνετα με την παγκοσμιοποίηση, και εκείνους που νιώθουν ότι τους απειλεί. Ο Ντέιβιντ Γκούντχαρτ αποκαλεί τους πρώτους «Anywheres»: είναι όσοι, στηριζόμενοι στις δεξιότητες τους, επιλέγουν στη διάρκεια της καριέρας τους να μετεγκατασταθούν σε διαφορετικές χώρες. Οι δεύτεροι είναι οι «Somewheres», άνθρωποι που νιώθουν πως ανήκουν «κάπου», δεν μετακινούνται, ούτε όμως είναι δεκτικοί στο ενδεχόμενο ο τόπος τους να αλλάξει με την άφιξη νέων κατοίκων.

Είναι πολύ ενδιαφέρον πως οι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και προερχόμενοι από μία χώρα μέχρι πρότινος εσωστρεφή ως προς την εργασιακή κινητικότητα των κατοίκων της, βρέθηκαν μετά την κρίση στην κατηγορία των «Αnywheres». Από αυτή τη θέση, εξαιτίας μίας νέας ιστορικής πρόκλησης, προσπαθούν να δουν το μέλλον τους στην εποχή του Brexit.

Οι αριθμοί

Για να υπολογίσουμε τον αντίκτυπο της μετανάστευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον ρόλο που έπαιξε στο Brexit, πρέπει να δούμε τους αριθμούς.

Τον τελευταίο χρόνο, ήρθαν στη Μεγάλη Βρετανία 596.000 μετανάστες. Το ίδιο διάστημα, 323.000

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη