Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cepossinbalashika.jpg

«Είναι ευτυχία να πεθάνεις για την πατρίδα»

Στα ρωσικά σχολεία η νέα χρονιά ξεκίνησε με ένα μάθημα που φιλοδοξεί να διδάξει στα παιδιά τον πατριωτισμό και να τους εξηγήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για μια εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου και στρατιωτικοποίησης της ρωσικής νεολαίας, μιλούν στο inside story ρώσοι εκπαιδευτικοί.

Στις 6 Σεπτεμβρίου, το ρωσικό σάιτ ερευνητικής δημοσιογραφίας istories, το οποίο έχει έδρα στη Ρίγα της Λετονίας, δημοσίευε απόσπασμα από μια ηχογράφηση που είχε γίνει την προηγούμενη μέρα σε σχολείο της Μόσχας. Το ηχητικό ντοκουμέντο είχαν στείλει στους δημοσιογράφους οι ίδιοι οι μαθητές. Ήταν μια διάλεξη με θέμα τον πατριωτισμό και την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως αποκαλείται στη Ρωσία ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας.

Η δασκάλα λέει στα παιδιά ότι θα τους μιλήσει για ένα περιστατικό που είχε αφηγηθεί ένας στρατιώτης σε κάποιο δελτίο ειδήσεων. «Σταμάτησαν ακριβώς μπροστά από το χωριό», ακούγεται να λέει η δασκάλα, αναφερόμενη στους ρώσους στρατιώτες. «Οι ουκρανοί εθνικιστές είχαν οχυρωθεί εκεί, σε κτίρια όπου βρίσκονταν άμαχοι. Ο στρατιώτης περιέγραφε πώς μια γυναίκα με ένα παιδί πήδηξε από ένα παράθυρο του πρώτου ορόφου και έτρεξε προς το μέρος τους. Έχετε ακούσει αυτή την ιστορία; Ξέρετε τι συνέβη στη συνέχεια;»

Τα παιδιά λένε ότι δεν την έχουν ακούσει. «Η γυναίκα με το παιδί έτρεξαν προς τους Ρώσους. Τότε τι νομίζετε ότι συνέβη; Ένας από τους εθνικιστές που ήταν μέσα στο κτίριο πυροβόλησε τη μητέρα. Το αγόρι στάθηκε πλάι στη μαμά του – ήταν τεσσάρων ετών». Σε αυτό το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη