Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Κείμενο:
kataskopos.jpg
Ο Βίλι Μπραντ με τον Γκιγικόμ πίσω και δεξιά του, σε συνάντηση στο εργοστάσιο BKB στο Χέλμστεντ, Απρίλιος 1974.


Δύο φωτογράφοι που ήταν κατάσκοποι με 70 χρόνια διαφορά

Πολλοί αναρωτήθηκαν ποιον θα κατασκόπευε η ρωσίδα από το Παγκράτι. Το πιο πετυχημένο πρότυπο ομότεχνού της, ο Γκίντερ Γκιγιόμ, χρειάστηκε 14 χρόνια μέχρι να φτάσει στην «πηγή».
Ο Βίλι Μπραντ με τον Γκιγικόμ πίσω και δεξιά του, σε συνάντηση στο εργοστάσιο BKB στο Χέλμστεντ, Απρίλιος 1974.


Η ρωσίδα πλέκτρια που απασχολεί αυτές τις ημέρες την επικαιρότητα, καθώς αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ ότι ήταν κατάσκοπος της Ρωσίας, ήταν και φωτογράφος. Η κατά δήλωσή της (το πιστοποιητικό γέννησης αποδείχθηκε παραποιημένο) γεννημένη το 1991 Μαρία Τσάλλα ήταν τελικά η Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμέρεβα, γεννημένη στην πραγματικότητα το 1988. Αυτό που έφερε τη Σμέρεβα στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό, αλλά γνωστό είναι ότι εμφανίστηκε στη χώρα μας λίγους μήνες μετά την απέλαση των ρώσων διπλωματών που είχαν έντονη παρουσία στη βόρεια Ελλάδα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι φωτογραφίες της Μαρίας Τσάλλα δεν ήταν άσχημες, αλλά τη «δεύτερη ζωή» της δεν πρόλαβε να τη «στήσει» στη χώρα μας. Όταν οι ελληνικές αρχές εντόπισαν τα ίχνη της και η καριέρα της στην Ελλάδα τελείωσε, δεν είχε ακόμα ξεκινήσει.

Image
tsalla.jpeg
Η «Μαρία Τσάλλα».

Πολλοί αναρωτήθηκαν: και τι θα κατασκόπευε η Σμέρεβα; Ήταν πολύ νέα, χωρίς φίλους στην Αθήνα, χωρίς επαφές (με εξαίρεση τον έλληνα φίλο της και μια γαλλίδα ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου) και με δύο χρόνια πανδημίας που περιόρισε στο έπακρο τις κοινωνικές επαφές των ανθρώπων. Αρχικά, όπως εξήγησε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ρώσος δημοσιογράφος και ειδικός στις μυστικές υπηρεσίες Αντρέι Σολντάτοφ, οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη