Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
cover_2.jpg
Ένας από τους Τούρκους αξιωματικούς φτάνει στον Άρειο Πάγο για τη δίκη που ξεκίνησε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. [STR/AFP]

Οι οκτώ Τούρκοι και το βάρος μιας ιστορικής απόφασης

«Η δικαιοσύνη σήμερα στην Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τη δυνατότητα να διακρίνει μεταξύ ενόχων και αθώων», είπε λίγο μετά το πραξικόπημα του καλοκαιριού ο διακεκριμένος τούρκος νομικός Μετίν Φεϊζίογλου. Αυτήν ακριβώς την στάθμιση πρέπει να κάνουν οι 15 δικαστές του Αρείου Πάγου, στην απόφαση που θα λάβουν για την έκδοση ή μη των οκτώ αξιωματικών που βρέθηκαν “ικέτες” στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα. Η ευθύνη στους ώμους τους είναι βαριά.
Ένας από τους Τούρκους αξιωματικούς φτάνει στον Άρειο Πάγο για τη δίκη που ξεκίνησε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου. [STR/AFP]

Υπάρχουν κάποιες δίκες στις οποίες έχεις την αίσθηση ότι μέσα στην αίθουσα φυσάει ο αέρας της ιστορίας. Έτσι και την περασμένη Τρίτη, όταν πέντε Aρεοπαγίτες ανέλαβαν να αποφανθούν αν η χώρα μας πρέπει να εκδώσει ή όχι δύο από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν φυγάδες και ικέτες με το ελικόπτερο τους στην Αλεξανδρούπολη, την επόμενη μέρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Υπήρξε μία στιγμή, κατά την οποία λυπήθηκα τους δικαστές: Ήταν την ώρα που έβλεπαν σε βίντεο (της υπεράσπισης των Τούρκων) τον τουρκικό στρατό να γδύνει τους συναδέλφους τους του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου. Παρακολουθούσαν με μάτια διάπλατα και ύφος θλιμμένο, σαν να σκέφτονταν «Τι βάρος πρέπει να σηκώσω!».

UPDATE
Στις 26 Ιανουαρίου του 2017 τα ποινικά τμήματα του Άρειου Πάγου αποφάσισαν να μην εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στη γείτονα χώρα και διέταξαν την απόλυσή τους από τις φυλακές. Σύμφωνα με την απόφαση, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάξεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη