Δίκη Μαρίας Εφίμοβα: το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της Μάλτας δεν έπεισε το ελληνικό δικαστήριο

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε χθες και τα δύο αιτήματα των δικαστικών αρχών της Μάλτας για έκδοση της Ρωσίδας Μαρίας Εφίμοβα, πληροφοριοδότη της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίσια. Η ίδια υποστήριξε ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη στη Μάλτα, καθώς έχει κατηγορήσει στελέχη της κυβέρνησης και της αστυνομίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Ο τάφος της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, που είχε πληροφοριοδότη τη Μαρία Εφίμοβα.

Η αίθουσα στον 5ο όροφο του εφετείου περνάει απαρατήρητη, αν δεν σε έχουν ενημερώσει σχετικά. Κανονικά εχθές τα δικαστήρια είχαν αργία. Αλλά αυτή η δίκη, για την αίτηση έκδοσης πολίτη της Μάλτας από την κυβέρνησή της, αποτελεί εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, με δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, η Δημοκρατία της Μάλτας ζητάει την έκδοση της Ρωσίδας υπηκόου Μαρίας Εφίμοβα. Η ίδια παρουσιάστηκε μόνη της πριν από λίγες εβδομάδες στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως και παραδόθηκε στις ελληνικές αρχές. Η Εφίμοβα ήρθε στην Αθήνα από την Κρήτη, όπου είχε καταφύγει, ψήφισε για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές στη ρώσικη πρεσβεία στο Ψυχικό και την επόμενη μέρα έκανε το διάβημα που προκάλεσε τη χθεσινή διαδικασία.

UPDATE
Την Παρασκευή 13/04/2018 ο προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών για την απόρριψη των δύο αιτημάτων έκδοσης της Μαρίας Εφίμοβα.

Ένας Ρώσος διπλωμάτης και ο ανταποκριτής του Ρία Νόβοστι παρακολουθούν τη διαδικασία στην αίθουσα. Απεναντίας, απουσιάζει ο εκπρόσωπος της χώρας που ζητάει την Εφίμοβα, της Μάλτας των 400.000 κατοίκων.

Η ίδια η Εφίμοβα είναι μια έξυπνη και συγκροτημένη, όπως δείχνει, γυναίκα. Λέει στο δικαστήριο ότι πήγε στη Μάλτα με την την οικογένειά της από την Ιρλανδία όπου ζούσε, γιατί προτιμούσε το μεσογειακό κλίμα και επειδή τα αγγλόφωνα σχολεία δεν θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην εκπαίδευση των παιδιών της. Πριν δουλέψει στην Ιρλανδία, η Εφίμοβα, που κατάγεται από την πόλη Βλαντίμιρ της Ρωσίας, είχε εργαστεί για τη θυγατρική μιας ρώσικης τράπεζας στην Κύπρο, στο τμήμα που «αποφασίζουν για το άνοιγμα λογαριασμών».

Στην μαλτέζικη Pilatus Bank

Στην Μάλτα, η Εφίμοβα δούλευε για μία μικρή τράπεζα, με 12 υπαλλήλους και 100 πελάτες, την Pilatus Bank. H Εφίμοβα περιέγραψε στο δικαστήριο πώς έπιασε δουλειά εκεί, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα την άδεια παραμονής. Η ίδια η τράπεζα ισχυρίζεται πως ήταν μαθητευόμενη. Η πλειοψηφία των πελατών της τράπεζας ήταν «πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα» (Politically Exposed Persons–PEPs), κυρίως αιρετοί, για τους οποίους το άνοιγμα λογαριασμών υπόκειται σε ιδιαίτερα αυστηρούς κανόνες και ελέγχεται για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Δύο συνάδελφοί της που αρνούνταν να ανοίξουν ή να διαχειρισθούν λογαριασμούς έξω από το νομικά παραδεκτό πλαίσιο, απομακρύνθηκαν ή εξεδιώχθησαν

 

Στην απορία της προέδρου του δικαστηρίου, Ιωάννας Κλάππα (πρόκειται για την ανακρίτρια του Βατοπεδίου και την πρόεδρο στην δίκη της «Χρυσής Αυγής»), για το αν η εμπειρία της δικαιολογούσε τη θέση της στην τράπεζα, η Εφίμοβα απάντησε ότι δύο συνάδελφοί της που αρνούνταν να ανοίξουν ή να διαχειρισθούν λογαριασμούς έξω από το νομικά παραδεκτό πλαίσιο, απομακρύνθηκαν ή εξεδιώχθησαν από την τράπεζα και εκείνη εκλήθη να βάλει υπογραφές σε αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών, τα οποία οι πελάτες δεν είχαν υπογράψει.

«Είχα αντιληφθεί από τις πρώτες μέρες που δούλευα για την τράπεζα ότι το compliance (σ.σ. το τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης με τους νόμους) δεν λειτουργούσε κανονικά», είπε στο δικαστήριο η Εφίμοβα. Και αυτό το επιχείρημα το άκουσαν με προσοχή εφέτες και εισαγγελέας.

Εισαγγελέας στο συμβούλιο-δικαστήριο ήταν η Ευγενία Κυβέλου, μια έμπειρη δικαστικός με μεγάλες υποθέσεις στο ενεργητικό της όπως εκείνη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των γερμανικών υποβρυχίων. Κάποιοι τραπεζικοί κύκλοι γύρω από την τότε διοίκηση των τραπεζών Πειραιώς και Eurobank δεν της συγχώρησαν την ανάδειξη του ρόλου των δύο τουλάχιστον αυτών ιδρυμάτων στο «ξέπλυμα» κεφαλαίων του Τσοχατζόπουλου που έφθαναν από την Κύπρο. Αυτό μεταξύ των άλλων οδήγησε στην απομάκρυνσή της από την εισαγγελία διαφθοράς, επί της προηγούμενης ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αλλά όταν η σημερινή κυβέρνηση εκλήθη να επιλέξει μεταξύ της κυρίας Κυβέλου και της κυρίας Τουλουπάκη για τη θέση της εισαγγελέως διαφθοράς, προτίμησε την κυρία Τουλουπάκη.

Η Κυβέλου, που έχει χειρισθεί αρκετούς whistleblowers σαν την Εφίμοβα, γνωρίζει καλά τις σταθμίσεις που έπρεπε να κάνει. Γι' αυτό ίσως δεν αμφισβήτησε ευθέως το γεγονός ότι η Εφίμοβα, που αποκάλυψε στη δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο, Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια, λεπτομέρειες των όσων γίνονταν στην τράπεζα και κυρίως τη σχέση της γυναίκας του πρωθυπουργού της χώρας, Γιόζεφ Μουσκάτ, με μια παναμέζικη εταιρεία η οποία είχε λογαριασμό στην Pilatus, θα είχε δίκαιη δίκη στην Μάλτα. Γνώριζε ότι αν το έκανε αυτό πιθανά θα έδινε επιχειρήματα στη μαλτέζικη πλευρά να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα αμφισβητεί την διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης.

Η Κυβέλου είπε στην παρέμβασή της ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αποτελεί «σημαντικό εργαλείο για τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης και ασφάλειας», χωρίς όμως αυτό να αποκλείει τις αρχές της χώρας που ελέγχουν το αίτημα έκδοσης από το να αποφαίνονται για την αναλογικότητα και τη νομιμότητα των σχετικών ενταλμάτων.

Στην εισαγγελέα είχε κάνει εντύπωση ότι στα δύο εντάλματα των Μαλτέζων η Ρωσίδα κατηγορείται για υπεξαίρεση, απάτη (5.500 ευρώ για αγορά εισιτηρίων και πληρωμή ξενοδοχείων), παράβαση περιοριστικών όρων και ψευδή κατάθεση.

Όταν η Εφίμοβα αρνήθηκε να πλαστογραφήσει λογαριασμούς στην Pilatus ενόψει ελέγχου που θα υφίστατο η τράπεζα, απομακρύνθηκε από αυτήν (καταγγέλθηκε η σύμβασή της). Όταν κατήγγειλε την τράπεζα για μη καταβολή δεδουλευμένων (περίπου 6.000 ευρώ), η τράπεζα επικαλέσθηκε ότι «ήταν σε δοκιμασία», αρνήθηκε να τα καταβάλει και την μήνυσε για «υπεξαίρεση».

Η σύλληψη της Εφίμοβα

Όταν συνελήφθη τον Αύγουστο του 2016, η ίδια αντελήφθη ότι «δεν ήταν μια υπόθεση ανάμεσα σε μένα και την τράπεζα αλλά κάτι μεγαλύτερο», όπως είπε χθες στο δικαστήριο. «Οι αστυνομικοί μου είπαν ότι αν παραδεχθώ ότι φταίω θα με συγχωρήσουν, ενώ η εξέτασή μου γινόταν παρουσία στελεχών της τράπεζας…».

«Αποφάσισα ότι θα έπρεπε να αναζητήσω κάποιον που να μπορεί να μου προσφέρει στήριξη», είπε η Ρωσίδα χθες στο δικαστήριο και απευθύνθηκε στην Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτσια.

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάσα και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου

Η Γκαλίτσια ήταν γνωστή στη Μάλτα για την άφοβη δημοσιογραφική της έρευνα στα κακώς κείμενα του νησιού και όπως κατέθεσε χθες στο εφετείο ο ευρωβουλευτής της Μάλτας Ντέιβιντ Κάσα (ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα), ο ένας μετά τον άλλο, οι πολιτικοί που συνδέονταν με την ύπαρξη λογαριασμών από «μαύρο χρήμα» άρχισαν να αποκαλύπτονται ενώ αρχικά είχαν αρνηθεί ότι σχετίζονται με τέτοιους λογαριασμούς. Ανάμεσά τους ένας πρώην επίτροπος της Μάλτας και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας αλλά και συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιόζεφ Μουσκάτ για πώληση διαβατηρίων σε Αζέρους ολιγάρχες και μέλη της κυβερνώσας κάστας στο Μπακού.

Η αστυνομία της Μάλτας με την επικουρία Ολλανδών και Αμερικάνων αστυνομικών αποκάλυψε ότι η Γκαλίτσια δολοφονήθηκε το φθινόπωρο του 2017 με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της και ενεργοποιήθηκε με τηλεχειριστήριο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Ιωάννα Κλάππα ρώτησε χθες την Εφίμοβα αν φοβάται ότι δεν θα έχει δίκαιη δίκη εφόσον εκδοθεί στην Μάλτα και η Ρωσίδα απάντησε καταφατικά.

Πόσο πολιτική ήταν η χθεσινή διαδικασία αποδεικνύει και το γεγονός ότι εκτός από τον Κάσα κατέθεσε υπέρ της μη έκδοσης της Εφίμοβα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, που έχει δραστηριοποιηθεί όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση αλλά και σε άλλες για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers).

Με την αγωνία θα μείνει ο πρωθυπουργός της Μάλτας και το πολιτικό προσωπικό για το τι ακόμα μπορεί να πει η Εφίμοβα

Oι συνήγοροι της Εφίμοβα (γραφείο A&P Legal) επικαλέσθηκαν τα κενά στα δύο μαλτέζικα εντάλματα. Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Παπαστεριόπουλος σημείωσε ότι ο έλεγχος της νομιμότητας και της αναλογικότητας του ευρωπαϊκού εντάλματος ενισχύει την διαδικασία και δεν την αποδυναμώνει, ενώ ο συνήγορος της εκζητουμένης Γιάννης Τσολάκος επισήμανε δύο κατηγορίες που οι Μαλτέζοι προσέθεσαν στα εντάλματα χωρίς να συγκεκριμενοποιούν ποιες ακριβώς είναι και σε ποια συγκεκριμένα περιστατικά αναφέρονται.

Η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου πρότεινε εναλλακτικά είτε να ζητηθούν πρόσθετες διευκρινίσεις από τους Μαλτέζους είτε να απορριφθεί το αίτημα. Το συμβούλιο όμως υπό την Ιωάννα Κλάππα αποφάσισε να απορρίψει το μαλτέζικο αίτημα χωρίς να περιμένει διευκρινίσεις για τα δύο εντάλματα, που είχαν εκδοθεί από …ειρηνοδίκη (αναφέρονταν δηλαδή σε πλημμελήματα).

Έτσι, ο κ. Μουσκάτ και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό στην νησιωτική δημοκρατία θα μείνουν με την αγωνία για το τι ακόμα μπορεί να πει η Εφίμοβα, που δεν ήταν βέβαια η μοναδική πηγή της Γκαλίτσια, σε μια υπόθεση που έχει ακόμα μακρύ δρόμο. Πάντως οι Μαλτέζοι ξαναψήφισαν μετά τις καταγγελίες της δημοσιογράφου τον Γιόζεφ Μουσκάτ και το κόμμα του, για να κυβερνήσουν πάλι την μικρή νοτιοευρωπαϊκή χώρα.

Συμπαρουσιάζει την εκπομπή Ιστορίες στο ΣΚΑΪ από το 2016. Μετά από 7 χρόνια ως ανταποκριτής για ελληνικά μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία, συνεργάστηκε με την εκπομπή Μαύρο Κουτί και από το 2004 ως το 2007 ήταν αρχισυντάκτης της εκπομπής Φάκελοι, στην οποία εργάστηκε μέχρι το 2013.

Σχόλια

Εικόνα Anonymous
gplus
2

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.