Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
cover-diermineis.jpg

Xτίζοντας γέφυρες στον πύργο της Βαβέλ: Οι διερμηνείς των μεταναστών και των προσφύγων

Το inside story γνώρισε κάποιους από τους ανθρώπους που χτίζουν καθημερινά γέφυρες επικοινωνίας με τους εκτοπισμένους στην Ελλάδα και μίλησε μαζί τους για την δουλειά τους, τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες της, αλλά και την πρόσφατη προσπάθειά τους να οργανωθούν συλλογικά.

Έναν χρόνο μετά τη διαβόητη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, και καθώς πάνω από 62.000 μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μένουν παγιδευμένοι σε κέντρα κράτησης και δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, η κατάσταση στο προσφυγικό παραμένει κρίσιμη. Οι συνθήκες στα κέντρα κράτησης, ιδίως στα νησιά, καταγράφονται ως δραματικές, ενώ οι κρατικές διαδικασίες που αφορούν την παραχώρηση ασύλου αποδεικνύονται εξαιρετικά χρονοβόρες όχι τόσο λόγω του μεγάλου όγκου των αρχικών αιτημάτων, αλλά κυρίως εξαιτίας του διογκούμενου αριθμού προσφυγών που κατατίθενται από εκείνους που το αίτημά τους απορρίφθηκε σε πρώτο χρόνο και επιδιώκουν επανεξέταση. Όπως συνέβη και τα προηγούμενα δύο χρόνια, με την σταδιακή βελτίωση του καιρού, αναμένεται αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου.

Δεδομένων των τεράστιων αναγκών των ανθρώπων που διένυσαν χιλιάδες χιλιόμετρα και πέρασαν ατέλειωτες ώρες αγωνίας αναζητώντας κάποια ελπίδα μακριά από εξοντωτικούς πολέμους και συντριπτική φτώχεια, το εκτεταμένο πλέγμα παροχής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες που αποτελείται κυρίως από ελληνικές και διεθνείς ΜΚΟ και φορείς –αλλά και πρωτοβουλίες αλληλέγγυων και εθελοντών σε όλη την Ελλάδα–

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη