Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κατηγορία:
Tags:
Guest Editor:
cover-diatrofi.jpg
David LaChapelle, Death by Hamburger, 2001. [Από το βιβλίο LaChapelle, Artists and Prostitutes, Taschen]

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης και οι παραπλανητικές υποσχέσεις τους

Υπόσχονται μαζί με το αδυνάτισμα να μας βοηθήσουν να ξεφορτωθούμε τις τοξίνες από το σώμα μας. Όμως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις μελέτες, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι υπάρχει ανάγκη για αποτοξίνωση μέσα από τη διατροφή. Το σώμα μας διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς γι’ αυτό.
David LaChapelle, Death by Hamburger, 2001. [Από το βιβλίο LaChapelle, Artists and Prostitutes, Taschen]

Μέσα από την τροφή εισέρχονται στο σώμα μας τοξίνες, τις οποίες προκειμένου να μείνουμε υγιείς, πρέπει ενίοτε να αποβάλουμε. Πάνω σ’ αυτό το συλλογισμό βασίζονται οι δίαιτες αποτοξίνωσης.

Η ζήτηση για τέτοιες δίαιτες παρατηρείται συχνά μετά από συγκεκριμένη περίοδο, όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα όταν ενδεχομένως υπήρξε υπερκατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ, αλλά και την άνοιξη, την εποχή που οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή για την υγεία τους –ενόψει και του καλοκαιριού. Εκτός της αποβολής των τοξινών, οι δίαιτες αυτές συχνά υπόσχονται γρήγορο αδυνάτισμα, ευεξία, καλύτερη χώνεψη, περισσότερη ενέργεια, τόνωση του ανοσοποιητικού, εξαφάνιση της κυτταρίτιδας κ.λπ.

Πρόκειται για βραχυπρόθεσμα προγράμματα που μπορεί να διαρκέσουν από μία ημέρα έως ένα μήνα. Όσοι τα ακολουθούν νηστεύουν, δηλαδή αποκλείουν συγκεκριμένες τροφές από τη διατροφή τους για ένα διάστημα. Το εύρος τους είναι μεγάλο, μπορεί κανείς να μη τρώει καθόλου ή να τρώει μόνο συγκεκριμένα φαγητά, μόνο υγρές τροφές ή να τρώει σχεδόν ό,τι και πριν με κάποιες τροποποιήσεις. Κάποια παραδείγματα:

  • Τρώω μόνο φρούτα και λαχανικά
  • Εξαιρώ τα τρόφιμα με σιτάρι και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μου
  • Αποφεύγω το αλκοόλ και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη