Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
untitled-2.jpg
Η σκονοθέτιδα Αναστασία Πατλάι διευθύνει την ανεξάρτητη θεατρική σκηνή teatr.doc στη Μόσχα.

«Νιώθουμε ενοχές που οι φίλοι μας υποφέρουν εξαιτίας του δικού μας στρατού»

Βγαίνουν στον δρόμο για να διαδηλώσουν, φυλακίζονται, υπογράφουν επιστολές κατά του πολέμου και κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για εσχάτη προδοσία. Τρεις γυναίκες της ανεξάρτητης θεατρικής σκηνής της Ρωσίας μιλούν στο inside story για εκείνη τη μερίδα ρώσων καλλιτεχνών που εναντιώνονται στον πόλεμο και στο Κρεμλίνο.
Η σκονοθέτιδα Αναστασία Πατλάι διευθύνει την ανεξάρτητη θεατρική σκηνή teatr.doc στη Μόσχα.

Είναι Κυριακή πρωί, λίγο πριν τις 11:00, όταν καταφέρνω τελικά να μιλήσω μέσω zoom με τη Σβετλάνα Πέτριτσουκ. Οι τελευταίες ημέρες είναι πολύ δύσκολες για αυτήν. Έχει κοιμηθεί μόνο λίγες ώρες, είναι φανερό πως είναι εξαντλημένη. Η Πέτριτσουκ είναι από τις γνωστότερες θεατρικές συγγραφείς της νέας γενιάς στη Ρωσία, βραβευμένη με τη Χρυσή Μάσκα, τη σημαντικότερη διάκριση στον χώρο του ρωσικού θεάτρου. Πριν από δύο μέρες ακύρωσε τα συμβόλαια με τις κρατικές σκηνές που θα ανέβαζαν δικά της έργα μέσα στους επόμενους μήνες. Είναι ανάμεσα στους όλο και περισσότερους ρώσους καλλιτέχνες που εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Image
rsvetlana2.jpg
Σβετλάνα Πέτριτσουκ και Γιούρι Σεχβάτοφ.

Για την Πέτριτσουκ και τους συναδέλφους της, αυτή η στάση έχει κόστος. Το οικονομικό δεν είναι απαραιτήτως το μεγαλύτερο. Ή πάντως δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή την απασχολεί. Αυτό το πρωί που την πετυχαίνω άυπνη, με τα μάτια της βουρκωμένα, η προτεραιότητά της είναι να βεβαιωθεί ότι είναι καλά ο άντρας της. Ο Γιούρι Σεχβάτοφ, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Δράματος που πραγματοποιείται εδώ και τριάντα χρόνια στη Μόσχα, βρίσκεται στη φυλακή. Συνελήφθη την Πέμπτη, επειδή στεκόταν στον δρόμο κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη